Aalsmeerse ‘Lente’

De laatste weken hebben bij mij in het teken gestaan van ‘globale bezinning’ tegen een Aalsmeers perspectief. De winter laat nog even kort en krachtig van zich horen, maar niet krachtig genoeg voor een ware Elfstedentocht, voor het laatst gehouden in 1997.

In de Elfstedentocht en alles wat eromheen gebeurde, zag ik de hoop die op dit soort momenten uit onze natie spreekt. Niet alleen in tijden van barre koude, maar juist ook in tijden van krimp en malaise. Toen ook maar een kleine hoop begon te ontstaan op het mogelijk doorgaan van de Elfstedentocht, speelden zich in ons polderpolitieke landje wonderbaarlijke taferelen af. Iedereen raakte in de ban van de tocht. De rayonhoofden kwamen bijeen, het nieuws sprak er dagelijks oneindig over, weersvoorspellingen kenden geen eind, het volk ging in schaatstraining, mensen hielpen mee om het ijs sneeuwvrij te krijgen, militairen schoten te hulp, de koek en zopie was weer overal te verkrijgen, mensen braken weer de nodige lichaamsdelen, de wetenschap met heuse CO2-ijsblokjes werd benaderd om het ijs op de vereiste dikte van 15 cm te krijgen en alle tweets erover moeten ook al de 200 kilometer hebben gehaald. Ach, dit is slechts een greep van de gebeurtenissen die dan plaatsvinden. De treinen van de NS mogen stil komen te staan, maar bij koude komt de natie in beweging. Geweldig toch?!

Dit in beweging komen moet de stille kracht zijn van het Nederlandse volk. Waar er in tijden van economische malaise en voor de komende jaren minder positieve vooruitzichten zijn, is er terecht reden voor zorg. Zo vernam ik dat Nederland 1,5 miljoen laaggeletterden kent, waaronder 250.000 analfabeten! Wist u dat? Daarnaast is het onderwijs ook onderhevig aan revolutionaire veranderingen. Het onderwijs wordt zo ingekrompen en beboet, dat leren en studeren voor weinigen meer is weggelegd. Waarom selecteren voor de poort  als de natuurlijke selectie op de arbeidsmarkt prima werkt? Wie bepaalt wie wel of niet hoger onderwijs mag volgen: de politiek, de onderwijsinstellingen? Waar haalt men dat recht vandaan? Waar is het ware leiderschap waar je met elkaar de vraagstukken gaat oplossen?

Zorgelijke ontwikkelingen die bij voortduren een aanslag zullen plegen op niet alleen onze kenniseconomie, maar ook op een ontwikkelde Westerse beschaving.

Onlangs las ik een gedateerd artikel uit mijn bescheiden archief. Bolkestein beschreef jaren geleden in “Nederlandse identiteit in Europa” waar de Nederlandse identiteit door gevormd moet zijn. Hij noemt onder meer godsdienst, koopmansgeest en de waterrijke geografische ligging. Wie de Nederlandse geschiedenis kent, weet dat de Nederlandse identiteit – juist door die historische ontwikkelingen – gekenmerkt wordt door haar ondernemerschap, innovatieve vermogen en het bezitten van nijverheid, eenvoud, verdraagzaamheid en een groot organiserend vermogen. Dit is over de hele wereld terug te vinden, ook voor het werelddorp Aalsmeer.

Vraagt dit na een Arabische Lente om een Noord-Europese Euro-Lente, een Nederlandse Lente, een Aalsmeerse Lente? Iets om te overdenken.

De lente is reeds in aantocht, want de dooi heeft alweer ingezet.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin