Column: ‘Vrede, iedere mens verlangt ernaar’

(Foto: Arjen Vos)

Door: Frans Overvliet. Om te beginnen: wat houdt het begrip vrede eigenlijk in? Van Dale zegt er dit over: vrede is ‘toestand van rust, toestand van normale verhoudingen tussen staten, goede verstandhouding en gewetensrust’. Dus kort door de bocht gezegd: rust van binnen en rust van buiten.

We hoeven er niet lang over na te denken. Deze rust ontbreekt bij veel mensen in de wereld. Dichtbij in de Oekraïne en in Israël en de Gazastrook. Verder weg in Rusland, Haïti, op het Afrikaanse continent, in Jemen, Syrië, Iran, China en Taiwan, Noord- en Zuid-Korea enz. enz. Onrust aan de buitenkant die zijn effect heeft op het leven aan de binnenkant. Als we al niet eens meer mogen rouwen om een oppositieleider (lees Navalny), die moedwillig de dood ingejaagd is, omdat we dan opgepakt kunnen worden, dan veroorzaakt dat spanning in ons binnenste.

In ons welvarende Nederland hebben we niet te maken met de afwezigheid van vrede door oorlog, maar wel met allerlei onenigheid in de maatschappij, de druk van moeten presteren, het perfecte plaatje van de sociale media, waar we niet aan kunnen voldoen. Dit alles kan ervoor zorgen dat we in ons binnenste geen vrede ervaren.

Van de opsomming hierboven word je niet bepaald vrolijk. Het is een somber verhaal. Is vrede van binnen en vrede van buiten dan iets wat onhaalbaar is? Of is er meer?

Het woord vrede komt in de Bijbel bijna net zo vaak voor als er dagen in het jaar zijn. En dan heeft het zowel op uiterlijke- als innerlijke vrede betrekking. Over die laatste vrede wil ik nog kort iets zeggen.

Het kerstfeest is inmiddels al weer een tijdje achter de rug. Christenen vieren in die periode telkens weer dat Jezus in de wereld kwam om het mogelijk te maken dat iedere mens weer in vrede met God kan leven. Door wat in de weg stond – al onze verkeerde daden – op te ruimen. Dat vieren we op Goede Vrijdag en met Pasen. Door dit te omarmen, is een leven mogelijk waarin we niet steeds maar weer heen en weer geslingerd worden, maar waarin we elke dag innerlijke vrede kunnen ervaren. En hierdoor ook naar buiten toe een ‘vredestichter’ kunnen zijn in ons gezin, op onze werkplek, in de buurt en in onze woonplaats en in ons land. En daar verlangt toch ieder mens waar ook ter wereld naar?

(Partnerbijdrage Aalsmeer over Hoop, reageren? Mail naar info@aalsmeeroverhoop.nl)

Frans Overvliet is geboren Leidenaar, woonachtig in Kudelstaart en lid van de Levend Evangelie Gemeente. Hij geniet als opa van zijn vier kleinkinderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel