Column: ‘Delen is vermenigvuldigen’

Door: René Spaargaren. Delen is vermenigvuldigen. Dat kan toch helemaal niet? Toch wel.

Als zoon van voormalig kweker aan de Uiterweg weet ik nog dat mijn vader, nadat het zaaisel in tempex bakken was opgekomen, ging verspenen. Vanuit de bak gingen dan de kleine plantjes in kleine potjes om door te kunnen groeien. Als ze dan tijdens de groei niet meer in hun potje paste werden ze over gepot in grotere. Wat me hiervan het meeste is bijgebleven is de Pellaea rotundifolia ook wel Dubbeltjesvaren genoemd. Als ik mij dat goed herinner ontstond er na het zaaien een plakkaat van plantjes op de grond in de bakken. Als het de tijd was nam mij vader een deel daarvan en scheurde stukjes zo groot als een duimpunt af en legde die dan weer in een nieuwe bak op ruime afstand. Zo kon 1 plakkaat Pellaea wel 5 of 6 nieuwe bakken vullen. En uiteindelijk een hele kas vol voortbrengen. Kortom delen is vermenigvuldigen.

Vorig jaar waren mijn vrouw en ik 25 jaar getrouwd. Ook werden we in dat jaar samen 100. Dat mag gevierd en gedeeld worden vonden wij. Dat hebben we dan ook gedaan door familie en vrienden uit te nodigen bij ons aan tafel. Afhankelijk van het gezelschap dekten we een korte of lange tafel in de woonkamer. Kookten we een heerlijk meer-gangen-diner en ontmoeten we elkaar. Samen eten en herinneringen delen. Door zo te delen vermenigvuldig je de vriendschap en de verbondenheid met elkaar. Kortom delen is vermenigvuldigen.

In deze tijd van het jaar zijn we aan het eind van de “winter” en aan het begin van de lente. Na een vooral natte winter, probeert de lente zich langzaam te laten zien. Bomen beginnen uit te lopen. De krokussen en sneeuwklokjes staan her en der boven de grond. En als het zonnetje erbij komt voelt het ook weer heerlijk. Deze periode in het jaar is ook vaak de tijd voor Pasen. Na een uitbundig carnavals-weekend (hier in Kudelstaart althans) is na Aswoensdag de 40 dagentijd begonnen. Ook wel de vastentijd genoemd. Ondanks dat er heel veel mensen carnaval vieren zijn er nog maar weinigen die nu vasten en de tijd voor Pasen gebruiken om te bezinnen. Hoewel ook ik niet 40 dagen vast zijn er in deze periode wel allerlei plekken om stil te staan en te bezinnen. De gezamenlijke kerken organiseren op de woensdagavonden onder de vlag van de Raad van Kerken een passieronde. En in de week voor Pasen zijn de kerken ook vaak open voor muziek, gebed, stilte en soms een korte overdenking. Mocht u het feest van Pasen niet samen vieren in een kerk, maar wel het feest van de lente, bedenkt u dan hoe dankbaar u bent dat er nieuw leven is in de natuur en dat de akkers weer gevuld worden. Ook dat kunt u samen vieren. Kortom samen delen is vermenigvuldigen.

René Spaargaren is lid van de Hervormde kerk van Aalsmeer Dorp waar hij zich onder meer inzet als muzikaal begeleider. In het dagelijks leven is René verantwoordelijk voor de Computerwerkplaats bij Ons Tweede Thuis, locatie Mendel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel