Column: ’60 kontjes’

Door: Hermen de Graaf. Vanaf vandaag wordt tot en met dinsdag 5 oktober het Aalsmeer Flower Weekend georganiseerd en zondag is het Grootouderdag. Behalve bloemen, die kunnen worden bewonderd op drie locaties (FloriWorld, Flower Art Museum en Historische Tuin) én aan grootouders kunnen worden gegeven, is er nog een link. Beide initiatieven worden gesteund door Stimuflori, een organisatie die geworteld is in Aalsmeer. Stimuflori stimuleert innovatie ín en promotie vóór de sierteeltsector. Daar profiteert ook Aalsmeer van: honderden kwekerijen, groothandelaren/exporteurs, veredelingsbedrijven en dienstverleners zijn gevestigd in onze gemeente.

Kontjes?
Een beetje oneerbiedig, niet seksistisch bedoeld maar wel een treffende omschrijving: Stimuflori geeft projecten vaak een kontje. Nét dat eerste of laatste zetje dat nodig is om innovatie en promotie te realiseren. En daar zitten vaak ook Aalsmeerse initiatieven bij. Zoals FloriWorld, de nieuwe bloemen- en plantenattractie die vanaf het prille begin tot de uiteindelijke realisatie, naast inhoudelijke en politieke support, ook financieel is ondersteund. Het Aalsmeer Flower Festival, dit keer dus het Aalsmeer Flower Weekend, is mede mogelijk dankzij een bijdrage van Stimuflori. Aan de renovatie van de rozenkas op de Historische Tuin is een substantieel bedrag besteed. Green Unplugged, waarbij leerlingen van het middelbaar onderwijs kennismaken met de sierteeltsector en groene opleidingen, is op gang geholpen door Stimuflori. Net als de Tuinbouwbattles, waarbij kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs bollen, bloemen en planten zélf tot bloei brengen, mogen verkopen en zelf bepalen waar de opbrengst naar toe gaat. Dat is overigens een landelijk project.

Typisch Aalsmeer
Een typisch Aalsmeers project, dat in 2015 is uitgevoerd, -en dan moet ik niet te (teelt)technisch worden- is ‘wortelenten van seringen’. Het beoogde resultaat is niet gerealiseerd, maar daarbij geldt de stelling: geen resultaat is ook resultaat. Dat leek ook op te gaan voor het project -en dan moet ik weer niet te (teelt)technisch worden- is ‘ledbelichting bij zomerbloemen’. Dat is in 2014 uitgevoerd door de glastuinbouwvestiging van WUR (Wageningen University & Research) in Bleiswijk, waarin het destijds befaamde Aalsmeerse Proefstation voor de Bloemisterij is opgegaan. Qua rendement zou die investering niet uitkunnen, tóch belichten telers van violieren (in Aalsmeer ook fletten genoemd) sindsdien wel. Want ze zijn enkele weken eerder op de markt, de kwaliteit van hun bloemen is beter en de bloemen staan langer. „Het is niet te bewijzen, maar ik denk dat we daardoor betere prijzen krijgen,” vertrouwde een teler me toe.

Waar komt dat geld vandaan?
Stimuflori is de werknaam van de Stichting Fonds Internationale Bloemenvaktentoonstelling. Dat Fonds is in 2003 ontstaan toen de Internationale Bloemenvaktentoonstelling, sinds 1962 georganiseerd in Aalsmeer, opging in de Horti Fair in Amsterdam RAI. Sierteeltgerelateerde projecten in die aanvankelijk succesvolle vakbeurs werden vanuit het fonds gesteund. Na de laatste Horti Fair in 2012 heeft het bestuur van de Stichting besloten de focus te verleggen naar het bevorderen van innovatie in de sierteeltsector én promotie voor die sector.

Sinds 2014 zijn ruim zestig van de ruim 150 aanvragen voor ondersteuning (gedeeltelijk) gehonoreerd (zie stimuflori.nl). In totaal investeerde Stimuflori sinds 2014 zo’n 2,5 miljoen euro aan die projecten. De opgetelde som van de begroting van deze projecten is ruim 17 miljoen euro.

De variatie is groot: van ‘bloementeelt op water’ bij Fertivy in Zwaagdijk en ‘Slimme Sluipwespen’ bij de WUR in Wageningen tot steun voor deelname aan de Chelsea Flower Show in 2018 in Londen en de ontwikkeling van een ‘virussensor voor de teelt van lelies’. Momenteel lopen er 22 projecten in de verschillende tuinbouwgebieden in Nederland. Met de huidige projecten en die in de portefeuille kan Stimuflori tot 2022/2023 actief zijn. Eventuele voortzetting van de activiteiten van Stimuflori wordt nog onderzocht.

Toch bijzonder, dat het Aalsmeerse initiatief 60 jaar na de start in 1962 anno 2021/2022 nog zo aan de ontwikkeling van de Nederlandse sierteelt- en handel kan bijdragen

Hermen de Graaf 06 53992755

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voormalig CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin