阿姆斯特丹港

Wat zal Elsbeth Huis van de Stichting Aalsmeer Westeinder Promotie gedacht hebben toen ze voorstelde om de Westeinderplassen om te dopen tot Lake Amsterdam? Het is slechts bedoeld om de Amerikaanse en Chinese toeristen van dienst te zijn. Die begrijpen niet dat een luchthaven Schiphol kan heten en dat je op de Westeinderplassen kunt varen. Daarom heet Schiphol Amsterdam Airport, de Amsterdamse havenregio het Port of Call voor cruiseschepen en het havenbedrijf heet the Port of Amsterdam.

Zo’n tweehonderd jaar geleden maakten wij deel uit van het Eerste Franse keizerrijk. Daar hebben wij in onze taal behoorlijk wat Franse woorden aan overgehouden en die zijn goed ingeburgerd. Dat effect is ons tijdens de Duitse bezetting gelukkig bespaard gebleven op een paar uitzonderingen na die, wat mij betreft, de regel bevestigen.

Welk groter kwaad kan een volk bedreigen dan een buitenlandse bezetting? Misschien is het wel het machtsdenken dat vanuit Amerika wordt gestimuleerd, de ongebreidelde economische groei, de maakbaarheid van de samenleving waarbij de economie bijna als religie wordt gepresenteerd. Het doet me denken aan het paard van Troje dat juichend wordt binnengehaald om er later achter te komen dat we ons eigen nest aan het bevuilen zijn.

Vrijwillig nemen we de ideeën en ook de taal die daar bij hoort over. Het uiteindelijke doel: economische groei, globalisering. Wist u overigens dat Berlijn een haven heeft? Berlijn, dat ligt midden in Duitsland, in de verste verte geen zee of oceaan te bekennen. Dat kan natuurlijk niet, zo’n wereldstad zonder haven, dat past totaal niet in het globalistisch denken, dus daar is een mouw aan gepast. Die haven ligt in Kiel. Zo’n drie en een half uur rijden naar het noorden. Vaarwegen leggen de verbinding naar Berlijn. Maar dat terzijde.

Even terug naar Lake Amsterdam. Als ik toerist ben in Nederland wil ik de sfeer proeven van het dorp dat ze Amsterdam noemen, van de groene sappige weiden op het platteland, van de dromerige dorpskernen. Wat heb ik eraan dat ik daar Amerikaans junkfood (MacDonalds) kan eten, dat doe ik thuis al. En al die Hollanders spreken perfect Engels. Geen lol aan. En dan benoemen ze hun bezienswaardigheden ook nog eens in het Engels. En waarom niet in het Chinees. Dat is pas een groeimarkt als het gaat om toerisme. Zet Aalsmeer dan gelijk goed op de kaart en noem de Westeinder Plassen 阿姆斯特丹港.

Misschien kent u die Unox-reclame nog waarin een Nederlandse zakenman een telefoongesprek voert met een Nederlandse collega. Zijn taal is doorspekt met Amerikaanse termen. Hij zegt bijvoorbeeld: “Frits even over die meeting, ze kunnen nog cancelen maar my first impression is dat we een go hebben. Mijn gutsfeeling zegt dat het major is, echt huge. Mijn enige concern is of we the job kunnen handelen.” Terwijl hij aan het praten is komt er iemand met een kom erwtensoep van Unox langs en hij is afgeleid, bestelt ook een kom soep en ontspant volledig. Hij zegt tegen zijn collega; “Anyway, het lijkt me smart om zo even te levelen, okay? Ga ik nu even lunchen. Ja whatever. See you.”

Dit is precies waar het volgens mij om draait. Terug naar de basis, naar dat waar we goed in zijn en waar we onze kracht uit halen. Terug naar simpel denken, naar onze roots, oeps, ik bedoel natuurlijk naar de wortels van ons bestaan. Dat betekent niet dat we weer in klederdracht en op klompen moeten gaan lopen, maar laten we trots zijn op onze kleinschaligheid en onze charme. Dan blijven we authentiek met karakter. Dat heeft ons nooit windeieren gelegd. Dus gewoon Westeinderplassen.
 

Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. Monter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin