Windturbines op landerijen rond Kudelstaart?

De dijk tussen Herenweg en Hoofdweg

Door: Arjen Vos. Wordt er binnenkort een zonneweide aangelegd aan de rand van Kudelstaart of langs de Vuurlijn? Dat klinkt misschien aantrekkelijk maar hiermee wordt niet bedoeld dat er een recreatieterrein bijkomt voor zonaanbidders. Onderzocht wordt of landbouwgrond kan worden opgeofferd voor de opwekking van zonne-energie. Ook wordt gekeken of er mogelijk windturbines geplaatst kunnen worden.

Dorpsraad Kudelstaart wijst de bewoners erop dat de gemeenteraad in juni een besluit moet nemen over de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0. In de RES wijst de regio gebieden aan waar nieuwe, CO2 vrije energie opgewekt kan worden door middel van zonneweides en/of windturbines. Ook in de buurt van Kudelstaart zijn enkele gebieden aangewezen als zoekgebied.

Grondeigenaren
In de recente nieuwsbrief schrijft de Dorpsraad: “Een zoekgebied betekent letterlijk dat er gezocht wordt naar mogelijkheden hier energie op te wekken. Of het haalbaar is en of de grondeigenaren mee willen werken moet blijken als de zoekgebieden verder uitgewerkt zijn. Het gebied ten zuiden van de Ambachtsheerweg is aangewezen als zoekgebied voor zon- of windenergie. Een zonneweide zal hier niet snel komen omdat de gemeente heeft bepaald dat er op landbouwgrond geen zonnepanelen geplaatst mogen worden. Wel zou het kunnen dat er op de dijk tussen Bilderdam en de Herenweg enkele windturbines geplaatst zouden kunnen worden, mits dit mag van Schiphol. Mocht dit zover komen dan is de Dorpsraad van mening dat de opbrengst ten goede moet komen aan de inwoners van Kudelstaart.”

Vuurlijn richting Uithoorn

Volgens de Dorpsraad is de kans echter klein dat dit gebeurt omdat Liander de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk hier te beperkt vindt. Aan de andere kant van Kudelstaart, tussen Vuurlijn en N196 heeft de Gemeente Uithoorn het gebied aangewezen als zoekgebied voor een zonneweide.

Foto’s Arjen Vos

2 reacties

  1. In theorie kunnen alle gezinnen van Noord Holland hiermee van stroom voorzien worden. In de praktijk is de energie-opbrengst meestal bestemd voor een datacenter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel