‘Zo thuis mogelijk’ – verpleeghuis Rozenholm 20 jaar

Veel Aalsmeerders weten dat Rozenholm een verpleeghuis is. Als je doorvraagt waar het gevestigd is, valt vaak de naam Zorgcentrum Aelsmeer. 'Het is toch één organisatie?' Je gaat immers via de hoofdingang van het zorgcentrum naar Rozenholm toe. Dat is vanaf komende maandag verleden tijd – na twintig jaar.

Vanaf die dag staat Rozenholm geheel op eigen benen. Als onderdeel van zorgorganisatie Amstelring was het al een zelfstandig verpleeghuis. Maar met een eigen hoofdingang aan het Molenpad is dat eindelijk goed zichtbaar voor de buitenwacht. Je vergissen kan na maandag nauwelijks meer.

Losgekoppeld
“We zijn dan helemaal losgekoppeld van Zorgcentrum Aelsmeer. Behalve een eigen ingang hebben we voortaan ook eigen maaltijden, eigen linnen en een eigen technische dienst. Voor de rest blijven we natuurlijk goede buren,” vertelt Rita Braam, locatiemanager van Rozenholm en daarnaast in Aalsmeer ook van Gloxinia aan de Gloxiniastraat.

Braam en de verpleeghuisorganisatie grijpen de nieuwe entree aan voor een feestweek ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum. Bedoeld voor degenen om wie het draait: bewoners, medewerkers, vrijwilligers en betrokken mantelzorgers.

Feestweek
De feestweekactiviteiten zijn mogelijk dankzij de steun van lokale en regionale sponsors, die volgens Braam steeds makkelijker contact leggen met Rozenholm. De officiële opening (voor genodigden) van de nieuwe ingang is maandagmiddag om drie uur. Een Bekende Nederlander, die direct toehapte bij de uitnodiging, neemt die voor z'n rekening.

Wat de bewoners en anderen in de feestweek zoal te wachten staat? Onder meer een luxe ontbijt, een puzzelrit, een verwenmiddag en een playbackshow. Bovendien kunnen bewoners met hun mantelzorgers die week in twee lokale restaurants voor een aangepaste prijs dineren. “Dan kunnen ze er eens uit, dat is een keer wat anders,” zegt Braam.

Volwaardig
In 1995 richtten Zorgcentrum Aelsmeer en Verpleeghuis Bornholm Rozenholm op, als Aalsmeerse dependance van het Hoofddorpse verpleeghuis. “Nu zijn we van een dependance een volwaardig zelfstandig verpleeghuis geworden,” stelt de locatiemanager niet zonder trots.

Vanaf het begin beschikt Rozenholm over twee afdelingen, somatiek en dementie. De eerste groep telt 26 bewoners, de tweede 30. Die aantallen zijn in de loop van de jaren gelijk gebleven. “Daarmee zit het vol. Meer kan niet en uitbreiden hier is onmogelijk.”

Wachtlijst
Het verpleeghuis heeft een wachtlijst. “Maar als de nood heel hoog is, kan iemand tijdelijk naar een ander verpleeghuis. Tot er hier weer plaats is,” legt Braam uit. “In Rozenholm zitten vooral mensen die geboren en getogen zijn in Aalsmeer. Of er binding mee hebben en graag hier willen wonen, bijvoorbeeld omdat hun kinderen in Aalsmeer wonen.”

Braam zegt het talloze anderen na: je belandt niet een-twee-drie meer in een verpleeghuis. De zorg is anders georganiseerd, ook die van ouderen. Er wordt een groter beroep gedaan op de samenleving als geheel en de omgeving in het bijzonder. “Iedereen probeert zo lang mogelijk thuis te blijven. Dat betekent dat we steeds kwetsbaardere mensen binnenkrijgen.”

Andere visie
Wat Rozenholm wil uitstralen, zo geeft Rita Braam aan, is dat het voor bewoners “zo thuis mogelijk” moet zijn. “Maar het ís niet thuis. Er komt een moment dat iemand niet meer thuis kan wonen en dan proberen we het hier zo thuis mogelijk te maken. We spreken ook niet meer over 'opgenomen worden', maar hebben het erover dat ze hier komen wonen. Ze verhuizen naar een andere woning.”

Ze laat met die visie, waar moederorganisatie Amstelring voor staat, zien dat de zorg van Rozenholm anno 2015 op andere leest is geschoeid. “Het is ook niet meer zo dat je, als je hier komt wonen, alles loslaat. We halen het netwerk zoveel mogelijk naar binnen. En de regie mag je behouden, zo veel mogelijk.”

Als een dochter haar eigen moeder 's avonds zelf naar bed wil brengen, is er “geen discussie” over. “Geef maar aan wat je wenst, wij kijken hoe we dat kunnen ondersteunen.” Uitgangspunt voor Rozenholm is deze vraag: “Wat kunnen we vandaag voor u betekenen?”

Samen zoeken
Vrijwilligers en mantelzorgers zijn nauw met het verpleeghuis verbonden. “Samen zoeken we hoe je de zorg voor bewoners handen en voeten kunt geven. Belangrijk is dat je ze respecteert,” aldus Rita Braam.

Dat weet Heinij Spoor als geen ander. Ze is inmiddels bijna 20 jaar vrijwilligster en komt “bijna iedere dag”, meestal bij de demente ouderen. “Ik vind het heel leuk om met ouderen te werken. Daar ligt mijn hart.” En, vindt ze, je krijgt er veel voor terug, zoals een lach op het gezicht of een andere manier van herkenning.

Mens achter bewoner
Zeven jaar geleden kwam Paula van Harskamp (haar vader woonde er toen enige tijd) in aanraking met het vrijwilligerswerk. Ze is gebleven. “Ik merkte hoe belangrijk vrijwilligers zijn die bewoners één op één aandacht geven. Je ziet dat ze die aandacht op prijs stellen.”

Volgens Braam beseffen bewoners dat vrijwilligers “de mens achter de bewoner” zien, “zonder de zorgblik” die bij de medewerkers hoort. “Dat is ook wat bewoners willen: gezien, gehoord, herkend en erkend worden in wie ze zijn.”

Open en informeel
Bij Rozenholm zijn ongeveer 85 vrijwilligers actief. Daarnaast zijn er zo'n negentig professionals aan het verpleeghuis verbonden, onderverdeeld in grofweg 75 zorgmedewerkers en 15 behandelaars. De taak van Braam is het “bedrijf” (“Want dat is het ook!”) zo te runnen dat bewoners, mantelzorgers en medewerkers  “heel tevreden” zijn.

“En dat zijn ze,” weet ze bijna zeker. “We zijn een open, informele organisatie waar je makkelijk binnenloopt en welkom bent. Natuurlijk zijn er ups en downs, zoals overal. Maar we proberen te luisteren en te acteren op wat we horen. We zijn ook bereid te leren van onze fouten; daar durven we voor uit te komen. Dat is de kracht van de Amstelring-organisatie.”

Rozenholm is van plan meer aan de weg te timmeren. De nieuwe entree is er volgens Rita Braam een mooi startpunt voor. “We gaan ons beter profileren en meer de publiciteit zoeken. Om zo ons eigen plekje te krijgen in de Aalsmeerse gemeenschap.”

● Meer informatie over Rozenholm? Klik hier
● Vrijwilliger worden eventueel iets voor u? Mail, bel (0297 343431) of loop binnen op Molenpad 4

Foto's: deze week wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe entree zodat Rozenholm komende maandag pico bello voor de dag komt; vóór de ingang: locatiemanager Rita Braam (links) en vrijwilligster Heinij Spoor (foto's Arjen Vos). Bron onderste foto: website Rozenholm 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin