‘Zes Schiphol-kiesmannen haalbaar’

Enkele weken terug was Rob Lutgerhorst (namens het wijkoverleg Stommeer) de allereerste. Dick de Geus (De Dorper) is sinds afgelopen week de tweede kiesman uit Aalsmeer die meedoet aan het kiezen van tien bewonersvertegenwoordigers in de nieuwe Omgevingsraad Schiphol (ORS).

Donderdag in het vragenkwartier op de raadsvergadering meldde Schiphol-wethouder Tom Verlaan (CDA) nog dat er pas één Aalsmeerse kiesman bekend was. Niettemin was hij hoopvol gestemd. In antwoord op vragen van PACT zei hij te verwachten dat er “zeker nog vier of mogelijk vijf” bijkomen vóór de deadline van 31 oktober. “De kans dat we straks niet vertegenwoordigd zijn, is buitengewoon klein,” aldus Verlaan.

Ernstig jaloers
Volgens zijn gegevens hadden “op één na” alle wijkoverleggen voldoende mensen achter zich gekregen die hen ondersteunen. Elke bewonersorganisatie die minimaal honderd bewoners (18+) binnenhaalt, heeft recht op één kiesman.

Verlaan zei “pas tevreden” te zijn als Aalsmeer het door hem genoemde aantal kiesmannen per 31 oktober daadwerkelijk haalt. Zelf wil hij er als wethouder “in overleg met bewoners zo hard mogelijk aan trekken” om dat voor elkaar te krijgen. “Omliggende gemeentes zijn ernstig jaloers” op wat er in Aalsmeer al bereikt is, wist Verlaan.

Indirecte stem
Via de kiesmannen kunnen inwoners van Aalsmeer indirect hun stem laten horen in de ORS, het hoogste overlegplatform voor alle Schiphol-aangelegenheden, waaronder vliegoverlast. De omgevingsraad wordt per januari volgend jaar de opvolger van de Alderstafel en het regionaal overlegorgaan CROS. Bewoners worden in de ORS vertegenwoordigd via een nogal ingewikkeld, getrapt verkiezingssysteem.

De wijkbesturen en hun helpers zijn de afgelopen weken in touw geweest – of zijn nog steeds in touw – om in hun wijk minimaal honderd 18-plussers als 'lid' te kunnen inschrijven. Maar ook een organisatie als GEUS, die zich tot 2007 fel te weer stelde tegen de toenemende vliegherrie en sindsdien in ruste is, is actief in het werven van ondersteuners.

Tot en met 31 oktober
Organisaties hebben tot en met 31 oktober de tijd zich met voldoende namen en een kiesman te melden bij de ORS. De Dorper en Buurtvereniging Uiterweg zitten volgens eigen zeggen aan de honderd man. Ook in de Stommeer en Oost moet het voor elkaar komen. In Kudelstaart verloopt het werven moeizaam. Vooral de Hornmeer heeft echter nog het nodige werk te verzetten.

De wethouder legde donderdag uit dat de ORS er “nadrukkelijk voor heeft gekozen bewoners rechtstreeks te laten vertegenwoordigen”. De gemeente heeft er strikt genomen dan ook niets mee te maken.

Zelf op knoppen drukken
Maar Verlaan onderkende wel het grote belang van de bewonersvertegenwoordiging bij Schiphol. “De wijkoverleggen en andere organisaties zullen echter “zelf op de knoppen moeten drukken” bij de ORS. De gemeente kan dat niet voor ze doen. Momenteel staan alleen Lutgerhorst en De Geus officieel bij de ORS geregistreerd als kiesmannen van erkende bewonersorganisaties. 

In november komen de kiesmannen van alle bewonersorganisaties bij elkaar om zogenoemde clustervertegenwoordigers te kiezen. Er zijn tien zetels voor gereserveerd in het ORS-Regioforum, twee per (aan een baan van Schiphol gelieerde) cluster. Die tien personen van deze 'praatclub' kiezen op hun beurt drie van hen in de Raad van Advies, het hoogste orgaan van de ORS.

Lijn naar Schiphol
Als wijkbewoners meedoen en de organisaties kiesmannen afvaardigen, is dat volgens Rob Lutgerhorst “een unieke kans om in ieder geval een lijn naar Schiphol te krijgen”. De kiesman van de Stommeer zou het betreuren als mensen de houding aannemen van: het maakt toch allemaal niks uit. Nu niet inhaken betekent in zijn ogen je beurt voorbij laten gaan.

In iedere wijk is of wordt geflyerd of anderszins promotie gemaakt voor de ORS-verkiezingen. Zelf (als 18-plusser) deelnemen is simpel: het invullen van voorletters, achternaam, adres, postcode en telefoonnummer of e-mailadres volstaat. Dat kan ofwel op in de wijk verspreide formulieren die u op kunt sturen of ergens in de bus kunt doen. Ofwel op formulieren waarmee mensen langs de huizen gaan. Ofwel door een e-mailbericht te sturen naar het wijkbestuur. Vermeld erbij: 'Bewilliging voor de Omgevingsraad Schiphol (ORS)'.

● Klik hier voor meer informatie over Omgevingsraad Schiphol (ORS)
● Klik hier voor ORS-pagina wijkoverleg Stommeer en hier voor wijkoverleg De Dorper

Portretten: van boven naar beneden wethouder Tom Verlaan en de kiesmannen Rob Lutgerhorst en Dick de Geus. (foto's archief AV)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin