Yvonne van Haaften winnares fotowedstrijd

Door: Arjen Vos. Dat de beste foto vaak een ‘lucky shot’ is, bewees Yvonne van Haaften. Zij won met haar inzending van kruiend ijs op de Westeinder de eerste prijs in de fotowedstrijd die kunstproject De Elementen rondom dit gelijknamige thema had georganiseerd. Zaterdag tijdens de Kunstroute werden de prijswinnaars in De Oude Veiling bekend gemaakt.

Maar liefst 220 foto’s waren er ingeleverd, gemaakt door 80 verschillende fotografen. Prachtige zonsondergangen, mooie ijsvloeren en ook heel veel scheve horizons zo gaf organisator Constantijn Hoffscholte meteen een lesje basisfotografie. “Soms moesten we goed kijken of het nou de watertoren was of de toren van Pisa.” Dat gaf volgens hem niet, de creativiteit van de inzendingen was groot. Maar bij de tien nominaties zat geen enkele watertoren, niet scheef of recht. Een bewuste keuze van de jury. Dat zou te clichématig zijn.

Jury heeft altijd gelijk
Over de uitslag kon volgens de organisatie niet worden gecorrespondeerd maar het staat een ieder vrij erover te discussiëren. De jury heeft altijd gelijk. En daar moesten de deelnemers het mee doen. Juryvoorzitter Anton Temme telde temidden van de tien genomineerde en tentoongestelde foto’s af van nummer vijf naar de uiteindelijke winnaar. Niet zonder het uitgebreide juryrapport voor te dragen voor de aanwezige fotografen en hun gezelschap. Johan Bol werd vijfde met zijn foto van een landschap met klei. Vierde werd Frans de Boer met een vliegtuigsilhouet in een oranje lucht. Derde werd de foto van de oktoberstorm nabij Vrouwentroost door Bert Willems. De tweede prijs ging naar Mladen Cicek voor zijn foto van een zeilboot met twee voorbijvliegende ganzen. Mladen was de enige fotograaf met twee foto’s in de top-10.

‘Wat doet hij daar’?
‘Fighting Elements’, zo noemde winnares Yvonne van Haaften haar zwartwit-inzending waarbij een jongen op de brandweersteiger ligt met op de voorgrond het kruiende ijs. “Alles in deze foto vertelt een verhaal,” zo las Temme voor uit het juryrapport, “de dreigende wolkenlucht het kruiende ijs aan de oever van de poel, uitmondend in een onheilspellende zee van ijsschotsen. En niet in de laatste plaats: de man op de steiger, wat doet hij daar? Deze foto nodigt de foto uit tot het bedenken van het eigen verhaal. De compositie is briljant, de elementen zijn alom tegenwoordig, een foto met oerkracht en daarom een terechte winnaar.”

De enigszins beduusde winnares had het niet zien aankomen. Vragen waren er over de meneer op de steiger. “Die wilde ik eigenlijk weghalen,” zo gaf ze toe, “ik vond hem eerst storend maar later dacht ik toch; het geeft de foto iets extra’s.” De met haar telefoon gemaakte foto imponeerde de driekoppige jury dusdanig dat ze de eerste prijs, een waardebon van 100 euro te besteden bij een fotowinkel, in de wacht sleepte.

Later meer over de Kunstroute.

Foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin