Worden onweersbuien spelbreker Pramenrace?

Pramenrace van 2013 toen regen de deelnemers en het publiek flink dwarszat.

Door: Klaas Leegwater. Het kan zaterdag eindelijk weer helemaal los gaan. Na een afgelasting in 2020 en een gemankeerde editie vorig jaar (geen publiek bij start en prijsuitreiking), beide keren vanwege de coronapandemie, staat dit keer niets de 36e Pramenrace in de weg. Hoewel… bijna niets dan. De organisatie maakt zich zorgen over de weersvoorspelling van onweersbuien aanstaande zaterdag in de uren rond de start van de botenoptocht die is gepland om 12.00 uur aan de Pontweg.  

“Als die weersverwachting uitkomt kan de Pramenrace  niet doorgaan, onweer is veel te gevaarlijk voor deelnemers en toeschouwers. Dat risico kunnen we niet nemen,” zegt Arnaud Brouwer, sinds dit jaar voorzitter van SPIE (Stichting Pramenrace In Ere). “De race een paar uur uitstellen tot de buien zijn overgedreven is ook geen optie, dan komen we in de knel met de eindtijd van de prijsuitreiking in de feesttent.”

Duimen draaien
Zit er dan geen enkele speling in de starttijd? Bijvoorbeeld een half uur of een uur later? “Daar kan ik nu nog niets over zeggen. Samen met de gemeente en politie zal ons bestuur in geval van onweer een beslissing nemen en deze kenbaar maken via de verschillende kanalen aan deelnemers en publiek,” aldus Brouwer wiens gedachten teruggaan naar de editie van 2006. “Toen moesten we vanwege onweer halverwege de race iedereen van het water halen. Laten we hopen dat het zaterdag goedkomt, met z’n allen duimen draaien.”

Toverketel
Het motto van deze 36e editie is: Cartoons. De boten zullen zijn opgetuigd aan de hand van dit thema. Ook veel opdrachten staan in het teken van cartoons en stripfiguren. Zo moet er bij post De Grote Brug in de ’toverketel uit Asterix en Obelix’ worden gegrabbeld, bij het Praamplein het Smurfenlied van Vader Abraham zingen en bij jachthaven Otto de kelen schor schreeuwen als 101 Dalmatiërs. Leuk bedacht is dat elk team een striptekening moet maken van de eigen boot. Een aantal opdrachten horen de deelnemers pas op zaterdag.

Schippers met polsbandjes
De snelste deelnemer wint de Zilveren Penta en bij de recreanten zijn er prijzen voor de leukste en gezelligste praam. Meer dan honderd vrijwilligers zullen zich inzetten om de dag zo goed mogelijk te laten verlopen. Nieuw is dat de schippers op de pramen een aparte kleur polsbandje krijgen. Dit om bij controle van alcoholgebruik de juiste persoon te beboeten. “Want hier wordt scherp op gecontroleerd,” zegt SPIE-voorzitter Brouwer die samen met onder meer burgemeester Gido Oude Kotte zal plaatsnemen in de juryboot.

Route: 12.00 uur Start Pontweg, De Omweg, Wink, De Vlijt, Praamplein, Joseph, Vossegat, Kleine Brug, Vier Winden Eiland, Schuilhaven Grote Brug, Aardbeiensloot, IJzeren Brug, Pinto, Nova Zembla, Stenhuis, Langhout, Einde Uiterweg, Jachthaven de Overkant, Otto, Praamplein, Joseph, Brasserie De Haven, Aardbeiensloot, Finish Otto.

Foto’s archief AV/Arjen Vos

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin