Wim van Vliet: ‘Groei & Bloei gezonde club’

[Leni Paul]   De ruime kantine bij kweker Vollebregt aan de Legmeerdijk was vorige week zaterdag tot de laatste stoel bezet. Het was dan ook een enthousiaste voorzitter Wim van Vliet die de jaarvergadering van KPMT Groei & Bloei afdeling Aalsmeer en omstreken kon openen.

Een speciaal welkomstwoord voor erelid mevrouw Marijke Bakker, nog steeds actief als vrijwilligster op de Historische Tuin. De agenda van de vergadering kon in rap tempo worden afgehandeld. Een “gezonde” club, aldus Van Vliet, hoewel er dit jaar wel een negatief saldo moest worden genoteerd.

Van Vliet kon echter over voldoende positieve ontwikkelingen spreken zoals daar zijn de 90  nieuwe 'Vrienden' van de afdeling Aalsmeer en de diverse nieuwe leden die zich vanuit de opgeheven Amstelveense afdeling hebben aangesloten. Hij noemde daarnaast de goed bezochte lezingen en de belangstelling voor de consumententoets, hoewel voor laatst genoemde activiteit van minder animo van kwekerszijde moest worden gesproken.

Voortuinkeuring
Al jaren keuren 14 mannen en de vrouwen de voortuinen in onze woonplaats. Maar het effect op de leefomgeving is nog niet zoals verwacht en gehoopt. Volgens Van Vliet en medebestuurslid Berry Nijmeijer zal hierover met woningbouwvereniging Eigen Haard worden gesproken. Deze instantie had onder andere al samengewerkt met Groei & Bloei in de Seringenstraat. Het enthousiasme van de bewoners bleek echter na geruime tijd minder groot dan verwacht.

Ook dit jaar zal de zaterdag voor Moederdag weer de jaarlijkse Geraniummarkt worden gehouden en weer de 'moeder (of vader?) van het jaar gekozen' als hommage aan iemand die zich als vrijwilliger heeft ingezet voor minderbedeelde medemensen.

Afscheid Annemarie Maarsen
En dan was er de bestuursverkiezing. De afdeling nam een week terug afscheid van de al jaren actieve Annemarie Maarsen. Zij heeft naast haar eigen bedrijf een drukke werkkring en is een ' alleskunner' op wie op alle fronten binnen Groei & Bloei altijd een beroep kon worden gedaan. Onder luid applaus ontving zij een smakelijk pakket en (natuurlijk!) een fraaie bak vol bloeiende planten.

In haar plaats kwam Geert Karssing in het bestuur, volgens voorzitter Van Vliet “een echte groenman”.

Rondleiding
En dan was het tijd voor de deskundige rondleiding door het bedrijf van gastheer Vollebregt onder leiding van zoon Arno Vollebregt en Monique van Leeuwen-Vollebregt. Vader Piet Vollebregt, een vakman pur sang, was in 1964 als Zoetermeerse groentekweker naar Aalsmeer gekomen en vestigde zich op de Legmeerdijk.

In 1972 werd cyclamen het hoofdproduct en Vollebregt blonk al gauw uit als gedegen specialist in dat product. Later kwamen er de hortensia's bij. Ook werd er een tweede vestiging op de Legmeerdijk gebouwd, waar vorige week zaterdagochtend de vergadering en bedrijfsexcursie plaatsvonden.

Ineens weer roze
Geduldig beantwoordden de beide jonge ondernemers de vele vragen die op hen werden afgevuurd. Die varieerden van 'waarom wordt mijn blauwe tuinhortensia ineens weer roze' tot 'waarom staat mijn cyclamen er in de vensterbank al zo snel ziekelijk bij'.

Vader Piet Vollebregt is ook nog dagelijks bezig op het bedrijf. Want, zo bleek, hij is duidelijk geen man die zich achter de geraniums wenst te zetten!

Trouw aan klok
Grote indruk maakten de efficiency, de properheid en de moderne apparatuur in het bedrijf, waar onder leiding van de twee jonge ondernemers jaarlijks miljoenen jonge en volwassen planten het bedrijf verlaten. Zo'n vierhonderdduizend cyclamen komen nog voor de veilingklok, want, aldus Monique Vollebregt, “we blijven de Aalsmeerse klok trouw”.

Met een prachtige bloeiende hortensia ging het gezelschap na twee uur naar huis.

Foto: bloemen van Wim van Vliet voor Annemarie Maarsen. (foto KMTP)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel