Wijnproeverij Wittebol maakt tongen los

[Bevat filmpje] Twee keer per jaar organiseert slijterij Wittebol een wijnproeverij. Zondag stond de najaarsproeverij op de agenda. Voor het eerst gaf het Westeinderpaviljoen onderdak aan het evenement. Zo’n 170 mensen beleefden met elkaar een geslaagde editie van het wijnfestijn.

De proeverijen van Wittebol zijn in trek. Er hoefde ook dit keer nauwelijks reclame te worden gemaakt om publiek naar de oevers van de Westeinder te lokken. “Onze klanten vinden het leuk om mee te maken,” vertelt organisator Dirk van Zoolingen. “Voorheen deden we het op maandag, maar de zondag valt zeer in de smaak. Grote kans dat we die dag erin houden.” Via Bruinsma Hydrocultuur en de Ana’s Hoeve is de proeverij nu dus neergestreken bij het Westeinder Paviljoen. Het restaurant bood de wijnproevers aansluitend een aangepast diner waar eveneens door velen gebruik van werd gemaakt.

Er viel veel te proeven die dag. Vanwege het seizoen iets meer rood en wit en wat minder rosé en ‘bubbels’. Importeurs en leveranciers schonken deze middag, en een stukje van de avond, heel wat flessen leeg. En passant werd gepassioneerd verteld over de wijn. Want over wijn raak je nooit uitgepraat.

Ontdekkingsreis
Met het boekje in de hand schuifelde het wijnminnende publiek de in totaal 16 tafels langs. Er werden heel wat kruisjes en beoordelingen geplaatst achter de wijnen die afkomstig waren uit alle windstreken. Voor de hand liggende wijnlanden als Frankrijk, Italië en Spanje waren uiteraard aanwezig, maar ook Argentinië, Zuid-Afrika, Hongarije en zelfs de Veluwe (!) lieten zich hier geflest ontkurken. Zo werd het een echte ontdekkingsreis.
 
Voor elke beurs viel er wel wat te proeven en te bestellen. Van € 4,99 voor een zeer gewilde Portugese wijn tot € 162 voor een Cabernet Sauvignon. Krachtig, fluweel en elegant, volgens de omschrijving. 
 
Spuugbak
De echte wijnproever onderscheidde zich van de doorsnee-liefhebber door de wijn even soepeltjes te 'walsen', de neus in het glas te steken en een slokje door de mond te laten circuleren. Niet doorslikken maar lozen in de daarvoor bedoelde spuugbak. En het glas vervolgens met water reinigen voor de volgende sessie.
 
Dankzij de hapjes, stukjes kaas en stokbrood kon men de smaak vervolgens weer geneutraliseerd krijgen. Zo werd het een geslaagd feest voor zowel het publiek als de smaakpapillen.
 
Foto’s en film Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel