Wijkpunt Voor Elkaer bestaat tien jaar

Door: Jan Dreschler. Op 7 augustus jongstleden bestond wijkpunt Voor Elkaer, onderdeel van het complex Mijnsheerlijckheid in Kudelstaart, tien jaar. Dit werd herdacht in de zaal van het wijkpunt. Het was er bomvol want alle bewoners van de seniorenwoningen in het complex wilden van de partij zijn.

Mevrouw Ellen Keulemans, directeur/bestuurder van zorgroep Aelsmeer heette hen welkom en feliciteerde hen met dit jubileum. Vervolgens nodigde ze iedereen uit om te gaan staan, waarna men van jong af aan weer mocht gaan zitten. De aanwezigen die na 1930 waren geboren zaten al gauw weer op hun stoel, waarna er drie mensen van rond 1930 ineens in het middelpunt van de belangstelling kwamen te staan.
Luisterend naar de ervaringen van de aanwezige bewoners van het complex valt op hoe tevreden iedereen is met zijn woonomgeving. Na tien jaar is het een éclatant succes.

Prijsvraag
Een jaar of twaalf geleden kwam er in het centrum van Kudelstaart een flink stuk grond vrij doordat twee basisscholen bij elkaar introkken om een Brede school te worden. Tegelijk had de gemeente de wens om voor ouderen ‘woon-zorg-zones’ te creëren. Er werd een prijsvraag uitgeschreven en uiteindelijk werden er op het gemeentehuis zes plannen gepresenteerd. Een van die plannen was afkomstig van de combinatie Zorgcentrum Aelsmeer (zorgaanbieder) Habion (exploitant van zorgvastgoed) en BAM (aannemer). Deze combinatie werd de winnaar en dat was het begin van Mijnsheerlijckheid.

Het belang van Zorgcentrum Aelsmeer was vooral om in Kudelstaart een vestiging te hebben met toegevoegde waarde voor alle ouderen van Kudelstaart. En zo ontstond het Wijkpunt dat de naam ‘Voor Elkaer’ kreeg. En behalve het wijkpunt werd er ook een afdeling van de thuiszorg in het pand gehuisvest.

Alles dichtbij
Dat Mijnsheerlijkheid zo’n een succes is komt doordat de ouderen die er wonen een ruime woning hebben, waar alles gelijkvloers is, met winkels in de onmiddellijke nabijheid, een huisartsenpraktijk en de thuiszorg binnen handbereik. En natuurlijk is er het ontmoetingspunt ‘Voor Elkaer”

Lise Uithol (66) is een van de medewerkers van het eerste uur. “We begonnen met z’n vieren: Aukje, Ingrid, Carin en Lise. Drie van de vier zijn nog steeds actief wat wel aangeeft dat men het naar zijn zin heeft!” Voor Lise was het wel heel vreemd in het begin. Na loopbaan op een bank en de financiële administratie bij Solidoe, zeg maar achter een bureau, werd zij nu opeens buitengewoon actief als gastvrouw; veel praten, er zijn, handen uit de mouwen. Toch solliciteerde ze. Als vrijwilliger bij de weeksluitingen in Zorgcentrum Aelsmeer had ze al ontdekt dat ze affiniteit heeft met ouderen en sprak de sfeer binnen de ouderenzorg haar aan. Nu, tien jaar later is ze nog steeds enthousiast.

Recreatie
De eerste jaren lag het accent vooral op recreatie en was de restaurantfunctie heel belangrijk. In coronatijd kwam daar de klad in. Nu is er naast gezelligheid en activiteiten waaraan alle ouderen in Kudelstaart kunnen deelnemen ook plaats ingeruimd voor de allerkwetsbaarsten. In het jargon heet dat ‘maatwerkgroepen’ Het gaat daarbij om het bieden van een programma dat erop gericht is om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
Dat was een verandering waar de bewoners van het complex Mijnsheerlijkckheid aan moesten wennen. Nadat het de eerste jaren vooral ‘hun’ wijksteunpunt was kwamen er nu andere groepen op bezoek met geheugen- en andere problemen.

Er is een vast weekprogramma. Op maandag geheugentraining en creativiteit, op dinsdag schilderen en tekenen en ’s middags spelletjes en breien en op donderdag Totaal vitaal (gymnastiek) en ‘s middags sjoelen of bloemschikken Op woensdag en vrijdag zijn er maatwerkgroepen.

Van het restaurant van voor Corona is nog wel iets over. Eenmaal per week, op woensdagavond wordt er vers gekookt in de keuken van het wijksteunpunt. Zo’n groot aanbod aan activiteiten organiseren dat kan alleen met behulp van heel wat vrijwilligers en die zijn er ook. Het maakt ‘Voor Elkaer’ uniek. “Wat ook uniek is” zegt Lise “is dat we er zijn voor iedereen en wat mensen er vinden is vooral geborgenheid en veiligheid.”

Maatwerk
Bram Buskermolen (28) geeft leiding aan zo’n maatwerk groep. Hij legt uit hoe hij daartoe gekomen is en hoe dat in zijn werk gaat. Ooit was hij werkzaam in de Oude Veiling, maar die ging failliet. Daarna kon hij als keuken assistent terecht in de keuken van het zorgcentrum, en hielp hij twee avonden per week in het wijkpunt. Zijn ambitie was om kok te worden. Het liep anders. In Coronatijd assisteerde hij in de vestiging Irene en bleek veel affiniteit te hebben met kwetsbare ouderen. “Het lag me!” Bram volgde een HBO opleiding ouderen en leerde ook veel in de praktijk. “En uiteindelijk besloot ik dat ik dat veel liever deed dan kok zijn. Ik ben gewoon een sociaal mens.” Sinds Corona geeft hij leiding aan de twee maatwerkgroepen op woensdag en vrijdag. Het doel is om kwetsbare ouderen dagstructuur en een zinvolle dagbesteding te bieden. Hij doet dit samen met Anneke Raadschelders en Rick Booij

’s Ochtends komen de deelnemers naar het wijkpunt en na de koffie wordt gezamenlijk gymnastiek gedaan en daarna de krant doorgenomen. Tussen de middag is er de lunch waarbij de deelnemers een Tafeltje Dekje maaltijd krijgen. Hierbij verloochent Bram zijn oude roeping niet en maakt er elke keer een lekker soepje bij. Dat staat dan ook bekend als ‘Bramsoep’. ’s Middags wordt er gewandeld of wordt er een spel gedaan en voor vertrek naar huis is er nog geheugentraining. “Ofschoon het gaat om serieuze problematiek hebben we ook veel lol met elkaar. Het is een hechte groep”.”

Zo is wijkpunt Voor Elkaer van grote betekenis voor heel veel senioren in Kudelstaart.

Foto´s Arjen Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel