Weer onrust bij medewerkers veiling

“Helaas geen gezamenlijk akkoord met vakbonden over het sociaal plan.” Zo deed bloemenveiling FloraHolland vrijdagmiddag het mislukte overleg met de bonden in één regel af op haar website. Het is niet uitgesloten dat de bonden gaan oproepen tot een staking in de aanloop naar Valentijn op 14 februari. Deze al decennialang belangrijke feestdag voor de bloemenbranche brengt jaarlijks veel geld in het laatje.

Vrijdag zaten de partijen om de tafel om te kijken of ze alsnog tot een vergelijk konden komen. Dat was vrij onverwacht omdat de bonden eerder hadden aangegeven even niet meer te willen onderhandelen. Breekpunt is het sociaal plan dat de veiling met het oog op een, volgens haar noodzakelijke, reorganisatie heeft vastgesteld. Eenzijdig vastgesteld, want de bonden zagen er geen heil in. Overigens moet de veiling met een sociaal plan voldoen aan wettelijke regels. Veiling FloraHolland, wier hoofdvestiging in Aalsmeer staat, maakt zware tijden door ondanks het feit dat ze positieve financiële cijfers over 2013 kan overleggen.

Onkostenvergoeding
Het botert al geruime tijd niet tussen de directie van FloraHolland en de vakbonden, die aan de 'sociale' onderhandelingstafel de medewerkers vertegenwoordigen. De laatste jaren liggen ze keer op keer met elkaar in de clinch. Ditmaal dreigen de bonden met acties. Ze vinden dat de medewerkers onevenredig veel moeten inleveren bij deze zoveelste reorganisatieronde.

Een van de hete hangijzers is de onkostenvergoeding. Die vergoeding wordt gemaximeerd. Dat houdt in dat veel medewerkers een deel van de kosten voor het woon-werkverkeer zelf zullen moeten gaan betalen. Voor sommigen kan dat oplopen tot duizenden euro's per jaar. Onderdeel van de reorganisatie is dat medewerkers een andere standplaats kunnen krijgen. Zo zullen diverse medewerkers die nu in Aalsmeer werkzaam zijn, straks voor hun functie naar Naaldwijk moeten.

200 fte's verdwijnen
Sinds de fusie van de grote veilingen in Aalsmeer en Naaldwijk in januari 2008 is het interveilingverkeer van medewerkers toegenomen. Het medewerkersbestand nam gestaag af. De laatste jaren gebeurde dat met telkens ongeveer tweehonderd fte's. Ook dit jaar zullen er 200 fulltimebanen verdwijnen. Dat had de vorige algemeen directeur Timo Huges in mei vorig jaar reeds aangekondigd. De nieuwe man, Lucas Vos, op 1 januari aangetreden, valt met zijn neus in de boter – met boze bonden tegenover zich.

Foto: FloraHolland in Naaldwijk (foto FloraHolland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin