Week van Lezen en Schrijven: voor jong en oud

Door: redactie. Lezen en schrijven is voor alle inwoners van Aalsmeer belangrijk om mee te kunnen doen. En jong geleerd is oud gedaan. Donderdag 9 september ging wethouder Wilma Alink langs om voor te lezen bij de klas van Taalsmeer in de Triade. Hier gaan jonge kinderen naar school van wie Nederlands niet de moedertaal is.

Taalsmeer was bekend als de Taalklas, maar vanaf dit jaar zitten de kinderen de hele week op dezelfde plek met dezelfde juffen. In een klas van maximaal vijftien kinderen uit groep 3 tot en met 8 wordt extra persoonlijke aandacht gegeven aan de leerlingen.

Wethouder Alink geeft aan trots te zijn dat Aalsmeer deze mogelijkheid biedt aan jonge inwoners. “Kinderen leren ongelooflijk snel,” zo zegt ze in een persbericht van de gemeente, “een jongetje is hier nog maar een half jaar, maar kan mij al heel goed helpen met voorlezen. Dat is ongelooflijk knap. Het zou je maar gebeuren dat je plotseling in een heel ander land terechtkomt en een nieuwe taal moet leren. Deze kinderen laten geweldig veel veerkracht en doorzettingsvermogen zien.”

Week van Lezen en Schrijven
Van 6 t/m 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week vragen gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. In Nederland heeft ongeveer een op de zes mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Toch denkt tweederde van alle Nederlanders dat ze niemand kennen die laaggeletterd is. Volwassenen die laaggeletterd zijn, houden dit meestal geheim.

Taalpunt Aalsmeer
Heeft u of iemand in uw omgeving moeite met lezen en/of schrijven? Of wilt u graag mensen helpen beter te leren lezen en schrijven? Dan kunt u vrijblijvend voor meer informatie terecht bij het Taalpunt in de bibliotheek. Coördinatoren Hélène Homan, Wilma Tackenkamp en Jan van Veen zijn hier iedere dinsdag aanwezig van 11.00 uur tot en met 13.00 uur. Zij kunnen ook bereikt worden via telefoonnummer 06-1325 2518. 

Het taalpunt is onderdeel van het Taalhuis Amstelland. De formele taalscholing is volledig aangesloten bij allerlei vormen van taalonderwijs die door vrijwillige inzet zijn ontstaan. Naast het terugdringen van laaggeletterdheid bij anderstaligen, wordt veel aandacht gegeven aan Nederlandstalige inwoners met een taalachterstand. Klik hier voor meer informatie

(Foto gemeente)

Lees vorig bericht

Flower Weekend wordt veelzijdig en sprankelend evenement

Lees volgend bericht

Column: ‘Onderweg naar de Regio’


1 Reactie

  • Mooi!

    Nu nog onderwijs voor de (hoogbegaafde) thuiszitters in Aalsmeer en Amstelveen, waarbij diverse scholen in deze regio zichzelf ‘handelingsverlegen’ verklaren.

    Ook die hebben namelijk recht op leren!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *