Watertoren vol mysteries

Door: Arjen Vos. Mochten er nog plaatsgenoten zijn die de watertoren nooit van binnen hebben gezien, noch hem beklommen hebben, dan kan Wilco Hoogeveen hen wellicht over de drempel helpen. Sinds afgelopen najaar is de toren namelijk te boeken als escape room. ‘De Torenwachter’ is een boeiende en duidelijk andere manier om kennis te maken met het door ingenieur Hendrik Sangster ontworpen iconische bouwwerk. Teams krijgen een uur lang de tijd om een gevarieerd aantal opdrachten uit te voeren waarmee het uiteindelijke doel, het bereiken van de trans, gehaald kan worden.

Turf Aalsmeer maakte al naam met verschillende interactieve spellen. Met het realistisch gebouwde Westerndorp Gold Creek aan de Oosteinderweg heeft Wilco Hoogeveen nog altijd goud in handen. De combinatie van lasergame en escape room is onverminderd populair bij groepen deelnemers in alle leeftijden. Daarna verlegde de creatieve geest zijn grenzen en realiseerde samen met Niels Tenhagen in Fort Kudelstaart een escape room waarbij ‘water’ de rode draad vormde. Ook bedachten zij beiden een speurtocht over de Westeinderplassen. De aantrekkingskracht van water is kennelijk zo groot dat ook het volgende spel doordrenkt is met dit thema. Niet zo verwonderlijk als je de watertoren daarvoor wilt gebruiken en water in Aalsmeer in overvloed aanwezig is.
Wilco Hoogeveen geeft uitleg

Blij met stichting
Voor Wilco was een escaperoom realiseren in de watertoren een droom die uitkwam. “Het is zo’n mooi gebouw dat zich heel goed leent voor een spel. We zijn heel blij dat de stichting die hem beheert ervoor open stond en in overleg hebben we gekeken wat er allemaal kon en mocht. Natuurlijk konden we niet zomaar dingen verbouwen en moeten we rekening houden met de openingstijden waarop het publiek de toren kan bezoeken. En natuurlijk met de slechtvalk. Als die gaat broeden is de toren gesloten. Van februari tot eind mei kan er dus niet gespeeld worden,” aldus Wilco die samen met Niels ongeveer de hele zomer bezig is geweest om het spel te realiseren.

 Geen peulenschil
Het resultaat is een toren vol mysteries. En net als de inmiddels (helaas) opgeheven escaperoom in het fort, zit ‘De Torenwachter’ vol met technisch vernuft. In twee teams moeten codes worden gekraakt, puzzels opgelost en vooral goed worden samengewerkt om letterlijk steeds een niveau hoger te komen. De uitdaging waar de teams mee worstelen is om binnen het uur alle opdrachten af te ronden. Hoewel te doen, is het ook bepaald geen peulenschil. De galm in de toren zorgt enerzijds voor een mystieke sfeer maar vormt tegelijk ook een extra hobbel in de communicatie. Vooral wanneer er tussen de verdiepingen gependeld moet worden of de portofoon als hulplijn ingezet wordt.
 
Puzzelstukjes
Als ultieme beloning wacht dus de trans waarbij van het adembenemende 360 graden panorama over de omgeving kan worden genoten. Vlak daarvoor hebben de teams al een haast even magisch moment beleefd bij het hoogste waterbassin. Daarbij komen licht en geluid samen en vallen alle puzzelstukjes harmonieus in elkaar. Omdat beide teams verschillende opdrachten krijgen, is het een uitdaging om ‘De Torenwachter’ twee keer te spelen. Voor de ‘die hards’ desnoods twee keer achter elkaar.
Educatief
De reacties op het spel zijn lovend. Het mooie van dit spel is dat het mes aan meerdere kanten snijdt. Natuurlijk is er de spanning en het plezier bij de deelnemers. Daarnaast is er het educatieve karakter waarbij mensen meer van de werking en historie van Aalsmeers trots te weten komen. Als derde is het monument zelf gebaat bij veel deelnemers omdat er per keer een mooi bedrag naar de stichting gaat die de watertoren in beheer heeft.
Wie nog voor de voorlopige sluiting wil boeken moet snel zijn. Alleen in de weekeinden van januari kan er nog gereserveerd worden. Klik hier voor tijden en meer informatie.
Fort K is overigens in een aangepaste en verbeterde versie verhuisd van Kudelstaart naar De Kwakel. Niet alleen kan er gespeeld worden, ook is er gelegenheid wat te eten en/of te drinken in de bar van het fort.
Foto’s Arjen Vos  (Gesponsorde bijdrage)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin