Wagenparkbeheer: waar moet je aan denken? 

Als wagenparkbeheerder heb je een grote verantwoordelijkheid. Het wagenpark bepaalt voor een groot deel het succes van het bedrijf. Alles valt of staat dus met de juiste begeleiding. Het is voor de wagenparkbeheerder dan ook van essentieel belang dat hij alle bordjes hoog weet te houden. Hij moet veel kennis en ervaring in wagenparkbeheer hebben en weten wat er nodig is om dit te optimaliseren.

Goed wagenparkbeheer doet wonderen voor een bedrijf. Maar waar moet je dan precies aan denken? Op welke manieren kun je dit verder optimaliseren? In dit artikel vind je alles wat je moet weten. 

Investeer in fleetmanagement
Weet je eigenlijk wel wat er allemaal komt kijken bij het werk als wagenparkbeheerder? Veel van het werk bestaat ook uit het organiseren van de administratieve rompslomp. Denk aan het verwerken van facturen, tankbeurten, bekeuringen en het creëren van een onderhoudsplan. Dit wordt ook wel fleet management genoemd. 

Juist omdat hier enorm veel bij komt kijken, kiezen steeds meer wagenparkbeheerders ervoor om te investeren in handige hulpmiddelen. Hulpmiddelen die het makkelijker maken om het overzicht te bewaren en ervoor zorgen dat hier minder werk in gaat zitten. Je kunt dit in sommige gevallen ook gedeeltelijk uitbesteden. 

Voertuigvolgsystemen
Hoewel het niet verplicht is om een voertuigvolgsysteem te installeren, biedt dit in de meeste gevallen wel de uitkomst om het wagenpark te optimaliseren. Het biedt de wagenparkbeheerder immers handvatten om het rijgedrag van de chauffeurs beter in de gaten te houden en tegelijkertijd routes efficiënter uit te stippelen. 

Wist je dat een voertuigvolgsysteem van Webfleet ook andere voordelen kan hebben? Zo zien we dat steeds meer bedrijven dit volgsysteem inzetten om klanten op de hoogte te houden van de positie van de chauffeur. Zo kunnen zij een kort tijdbestek geven waarin de chauffeur komt aanrijden en hoeft de klant dus niet onnodig lang thuis te wachten. Die communicatie is goud waard. 

Bespaar op de brandstofkosten
Goed wagenparkbeheer is niet alleen gericht op het onderhouden van de voertuigen en een betere communicatie met de chauffeurs, maar ook op het besparen van de brandstofkosten. De prijzen bij de pomp zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit heeft niet alleen gevolgen gehad voor de gemiddelde automobilist in Nederland, maar ook zeker voor bedrijven met een groot wagenpark. Hierdoor zagen zij de bedrijfskosten immers flink toenemen. Dat is wel het laatste wat je wilt als ondernemer. Het is jouw doel om de kosten zo laag mogelijk te houden. Een goed wagenparkbeheer kan hier zeker de uitkomst bieden. Met goed onderhoud, efficiëntere routes en het verbeteren van het rijgedrag van de chauffeurs, kan ongelooflijk veel geld op brandstof worden bespaard. 

Onderhoudsplan
Goed onderhoud van de voertuigen binnen het wagenpark is erg belangrijk. Als de voertuigen niet goed onderhouden worden, dan kan dit uiteindelijk grote gevolgen hebben. Zowel voor het brandstofverbruik als de efficiëntie van de ritten. Als chauffeurs met pech langs de weg komen te staan door slecht onderhoud, dan kost dit meer dan de voertuigen vaker weg te brengen naar de garage. Daarom is het de taak van de wagenparkbeheerder om een goed onderhoudsplan op te stellen.  

(partnerbijdrage Digital Newsgroup)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin