Waarom de Westplas?

(Advertorial) Honderden leerlingen van de Aalsmeerse en Kudelstaartse basisscholen staan binnenkort voor een belangrijke beslissing: ligt mijn toekomst in Hoofddorp, Uithoorn, Amstelveen of toch in Aalsmeer? Als het advies Mavo wordt, is de Westplas een prima keuze. Een kleinschalige school dichtbij huis waar je als kind gekend wordt, er variatie is in het lesprogramma en je je kunt ontwikkelen als wereldburger. Voorafgaande aan de open avond die morgen plaatsvindt, spraken we met vier leerlingen van de Westplas. Hoe bevalt het ze op deze school?

Hoe kleiner hoe fijner

Ringo Huis 13 jaar, klas 1
Vanwege zijn afmetingen is Ringo een opvallende verschijning op de Westplas. Ringo is geboren met Cartilage Hair Hypoplasie (CHH) waardoor hij niet groter zal worden dan 150 centimeter. Ondanks de beperkingen die het klein zijn met zich meebrengt voelt hij zich bijzonder thuis op deze school. “Het is een rustige, gezellige en kleine school en dat past dus precies bij mij. Daarbij wordt hier niet gepest en dat is ook fijn.”
 
Voor Ringo geldt: hoe kleiner hoe fijner. Dat de docenten daarbij aardig zijn, is wat hem betreft eveneens een pluspunt. 
 
Ringo volgt op de Westplas de Businessklas en dat is niet zonder reden. Hij zou zich graag willen ontwikkelen op het gebied van online-gaming. Het lijkt hem wel wat als hij daar zijn geld mee zou kunnen verdienen en dan zijn de ‘skills’ die hij op school leert meer dan nuttig. “Ik ben nu aan het sparen voor een speciale camera die registreert als ik aan het gamen ben. Als ik die eenmaal heb, begin ik mijn eigen streamkanaal en kunnen mensen mij on-line volgen.” 
 
Een extreem goede gamer vindt Ringo zichzelf niet. “Ik ben wel goed maar ben niet de beste.”

Leuk om anderen wat te leren

Senne Beukman, 14 jaar, klas 3
Op de vraag wat de Westplas voor Senne zo aantrekkelijk maakt hoeft ze niet lang na te denken. “Het is vooral een heel gezellige school, een mooi gebouw, kleinschalig en niet te veel leerlingen zodat je al snel de mensen leert kennen. Als je iemand op straat tegen komt weet je meteen of die bij jou op school zit.”
 
Hoewel ze nog anderhalf jaar te gaan heeft op deze school, heeft Senne haar toekomst al aardig uitgestippeld. Juf wil ze worden. Op een basisschool. “Na de Westplas ga ik eerst naar het MBO voor de opleiding tot onderwijsassistent en daarna naar de Pabo. Ik vind het heel leuk om anderen wat te leren. Dat doe ik hier op school bijvoorbeeld met het ECO-team waar ik in zit. Daarmee laten we aan de andere leerlingen zien wat ze kunnen doen voor een beter milieu.”
 
Binnen dat ECO-team richt Senne zich vooral op het scheiden van afval en het promoten van het drinken van water. Dat de school onlangs de groene vlag mocht hijsen, was de internationale erkenning van het goede werk dat het ECO–team geleverd heeft.

De docenten zijn 'chill'

Louise Caspers, 12 jaar klas 1
Vanuit Kudelstaart fietst Louise elke dag naar de Westplas. Of het nou waait, regent of hagelt, maakt haar niks uit. “De school is dichtbij. Daar hoef ik niet voor met de bus.”
 
Haar keuze voor de Westplas was enerzijds gebaseerd op de goede verhalen die ze erover hoorde, anderzijds dat ze op de open dag een heel goede indruk had gekregen. “Ik voelde met meteen heel fijn hier,” zegt ze, “ook omdat ik veel mensen ken die op deze school zitten. Daarbij is het een overzichtelijke school met twee gangen en veertien lokalen. De docenten zijn ‘chill’, worden niet snel boos en als ze er een keer naast zitten, bieden ze gewoon hun excuus aan. Ze geven goed les en niet teveel huiswerk.”
 
Louise heeft gekozen voor de Projectklas. En daar heeft ze duidelijk over nagedacht. “Ik wil later een chocoladewinkel beginnen en rijk worden.” Was Businessklas dan niet handiger geweest? “Nee,” zegt ze stellig, “ik wil juist bezig zijn met mijn handen om ook de andere kant van het werk te leren kennen.”
 
Ze kijkt nu al uit naar de traditionele wintermarkt van het volgende jaar waarop ze haar project mag demonstreren. “Natuurlijk ga ik daar mijn zelfgemaakte bonbons verkopen,” aldus Louise.

Via Westplas naar Havo naar VWO

Sophia Evripidou, 14 jaar klas 2
Begonnen op het Uithoornse Thamen, maakte Sophia begin van dit jaar de overstap naar de Westplas. Haar van de basisschool meegekregen advies luidde destijds ‘kader-t’ maar ze maakte in haar eerste jaar dusdanige vorderingen dat ze een stapje hoger mocht. “Ik ben heel gelukkig dat ik nu hier op school zit,” zegt ze, “na de overstap ben ik ook heel goed opgevangen door mijn nieuwe klas.” 
 
Mooi meegenomen is dat de Westplas slechts een paar straten fietsen is vanaf haar huis. Ook voelt ze duidelijk dat ze hier de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. “Ik hou van uitdaging en het gaat nu zo goed dat ik zelfs kans maak om op te stromen naar de Havo. Het liefst wil ik daarna ook nog naar het VWO. Wat ik uiteindelijk wil worden? Iets in de juridische hoek of criminoloog.”
 
Dankzij haar Duitse moeder en Cypriotische vader, beheerst Sophia meerdere talen wat haar op de Westplas in ieder geval een vrijstelling voor Duits opleverde. De tijd die ze daarmee uitspaart kan ze mooi investeren in andere vakken. 
  
Tekst en foto's Arjen Vos
(advertentie)
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin