Waardige herdenking bij gedenksteen, Propeller en Hell’s Fury

In totaal zo'n 750 Aalsmeerders waren gisteravond naar de drie locaties van de Dodenherdenking gekomen. Onder hen veel jeugd, van kleuters en tot tieners en jongvolwassenen. Jong en oud had zich na half acht verzameld bij de gedenksteen op het Raadhuisplein, het monument De Propeller In Kudelstaart en het monument Hell's Fury in Nieuw Oosteinde. In Oost, waar de herdenking voor de tweede keer plaatsvond, was de belangstelling met 150 bezoekers groter dan in 2013. Zowel in het Centrum als in Kudelstaart ging het om 300 mensen.

De drie herdenkingsbijeenkomsten waren mooi, waardig, ingetogen en strak geregisseerd en mede daardoor indrukwekkend en emotioneel. De omlijsting, met muziek en voordrachten, paste bij 4 mei. Ook aan de voorzieningen was gedacht, zoals in Oost en Kudelstaart waar stoelen stonden voor mensen die niet lang konden staan.

Last Post
De twee minuten stilte om acht uur werden voorafgegaan door de Last Post. Op het Raadhuisplein speelde een trompettist van muziekvereniging Flora de bekende muziek, die sinds de bevrijding in 1945 jaarlijks de stilte overal in Nederland inluidt. Een stilte bedoeld om de vaderlandse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog te gedenken, maar ook degenen die in recentere tijden zijn omgekomen bij militaire operaties of vredesmissies.

Op het moment dat bij het gemeentehuis de twee minuten stilte ingingen, probeerde een auto met drie inzittenden nog via de Van Cleeffkade langs de herdenkingsplek te rijden. Een politieagente hield de auto staande. Maar in plaats van even de motor uit te zetten en naast de twee andere al stil gezette voertuigen te wachten tot de plechtigheid voorbij was, zette de chauffeur zijn auto resoluut in de achteruit. Hij keerde in de Seringenstraat en reed met flinke vaart weer terug richting N196. Niet bij iedereen was de boodschap van ‘Vrijheid geef je door’ en ‘Wederkerigheid’ blijkbaar goed doorgekomen.

Op de bomenrijke plek van de Propeller was iedereen twee minuten stil, op hier en daar een klein kuchje na. Maar de Kudelstaartse vogels hielden er geen rekening mee en kwetterden en koerden er vrolijk op los.

Gelijkheid
Op de gemeentelijke 4-meiviering bij het raadhuis sprak burgemeester Jobke Vonk over het belang van gelijkheid en erkenning van elkaar, doelend op mensen en landen. “Wat er in Syrië en Oekraïne gebeurt, is niet de erkenning, maar juist de ontkenning van de ander. Het begint vaak in het klein met uitsluiting. Bewust en onbewust. Zo was het met de Joden in de oorlog. Kinderen mochten niet meer naar joodse vriendjes zwaaien. Daarmee was de wederkerigheid verbroken en de weg geëffend naar de Holocaust,” aldus de burgemeester. Ze voerde verder het thema pesten op als middel om anderen ten onrechte buiten te sluiten.

“We leven alweer 69 jaar in vrijheid. Het is belangrijk dat we dat blijven vieren en dat aan onze kinderen door blijven geven,” merkte Vonk op. Bij De Propeller sprak voorzitter Robert Uytenbogaardt van de Dorpsraad Kudelstaart. “Vrijheid moet je doorgeven, vandaag en morgen,” zei hij. “Je moet anderen zien staan, respect tonen. We zijn tenslotte op elkaar aangewezen.”

Nabestaanden
Namens de gemeente hield Eppo Buskermolen in Kudelstaart een kort woordje. “Ook de nabestaanden mogen niet onvermeld blijven,” vond het gemeenteraadslid. Hij las ook een indrukwekkend gedicht voor van een elfjarige jongen uit Zaltbommel die een gedichtenwedstrijd had gewonnen.

Tussen half acht en acht uur, tijdens toespraken, muziek en het voordragen van een gedicht, speelden de jongste kinderen in Oost gewoon door op het speeltoestel in het plantsoen aan de H. Buismalaan. Klimmen, klauteren en roetsjen van de glijbaan. Maar vanaf acht uur hielden ook de jongste kinderen van vijf jaar twee minuten lang hun mond, rustig wachtend. Toen het Wilhelmus klonk, gingen ze weer verder met hun gespeel.

Bij Hell's Fury spraken onder anderen de raadsleden Dirk Stoker en Jop Kluis en wijkwelzijnswerker Frans Huijbregts, die de ceremonie leidde. Muziek was er van mannenkoor Con Amore en het harmonieorkest Sursum Corda. Bovendien legden wethouder Gertjan van der Hoeven en het wijkbestuur van Oosteinde kransen, zoals dat ook in het Dorp en Kudelstaart gebeurde.

Gedichten
In Kudelstaart was een gedichtenwedstrijd gehouden op de openbare basisschool (OBS), die De Propeller al in 1988 

(een jaar na de plaatsing) heeft geadopteerd. Er werden gedichten van Bart, Nikki, Maroua en Rachel voorgelezen. Rachel, Marissa en Tim hadden de eer om dat te doen. Samen met Amber, Tim en Kimberly mochten zij vervolgens bloemen namens de OBS en de andere schoolkinderen neerleggen. Het laatste praatje was voor Kimberly, die namens alle kinderen uit Kudelstaart sprak.

De muzikale omlijsting was van Aalsmeers Harmonie onder leiding van Rens van Leeuwen. Trompettist Martijn van Dam speelde bij De Propeller het indrukwekkende taptoesignaal.

Napraten
Na afloop van de herdenking in Nieuw Oosteinde namen velen nog een kijkje bij het monument en de kransen en praatten nog even na. Hell's Fury, vorig jaar beschadigd, wordt binnenkort gerenoveerd. De oorzaak van de beschadiging is niet bekend. Opzet wordt niet uitgesloten. Het glazen monument, dat vlakbij een kinderspeelplek staat, zou echter ook bijvoorbeeld met voetballen door een bal kunnen zijn geraakt. Buurtbewoners vroegen zich gisteravond af of dit monument op de huidige plek moet blijven staan. In Kudelstaart werd iedereen uitgenodigd om na te praten in het Dorpshuis.

Verslaggevers en fotografen: Debora Dijkstra (Oost), Arjen Vos (Dorp) en Ilse Zethof (Kudelstaart). Het videofilmpje hieronder, opgenomen in Oost, is van Debora Dijkstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin