Waanzinnig boekenbal met favoriete boeken

De Boekenweek loopt vandaag ten einde, maar het was een week van verschillende activiteiten rond lezen en boeken. Boekhuis Aalsmeer organiseert altijd van alles voor zijn klanten en zeker de afgelopen week. Het begon met de Boekenweeklezing van niemand minder dan Adriaan van Dis. De lezing, die mede georganiseerd werd door Bibliotheek Amstelland en KCA, was een succes. De ruim 180 aanwezigen hingen aan de lippen van de schrijver.

Vrijdagavond werd het Boekenbal georganiseerd. Tijdens de ‘speakers corner’ prezen Jan van Veen, Janna van Zon, Deborah Bothe en Dick Goedhart hun favoriete boek aan bij klanten en relaties van het Boekhuis. Onder het genot van een hapje en drankje werden ze mee genomen naar de verhalen uit de favoriete boeken van deze vier lezers.

Geschiedenis
Boekhuis-eigenaar Constantijn Hoffscholte heette de aanwezigen welkom. Hij vertelde over de geschiedenis van de Boekenweek. “Waanzin is het thema van deze tachtigste Boekenweek. Zie dat maar eens uit te leggen aan je klanten en de etalage op in te richten.”

Hij legde een en ander uit over het ontstaan in 1930. Toen was het nog maar één dag en georganiseerd op initiatief van de Nederlandse Uitgevers Bond. Twee jaar later werd het voor het eerst een hele week.

Wim Kan
Hoffscholte noemde een aantal thema’s en Boekenweekgeschenken met de meest uiteenlopende titels. De thema’s waren niet altijd even origineel, zoals ‘lezen is fijn’ of ‘ieder zijn eigen boek’. En niet alle titels zijn even bekend. Maar dat geldt zeker wel voor ‘Oeroeg’ van Hella Haasse uit 1948. “Leuk is ook dat Kudelstaarter Wim Kan ook een keer het Boekenweekgeschenk geschreven heeft. Met daarin 100 gedachten van hem en anderen.”

Hij vertelde dat hij een keer gehoord had: ‘Een Boekenbal is leuk, maar alweer een avond dat niemand leest.’ “Maar er worden wel waanzinnig mooie boeken aangeprezen, zo ook hier vanavond in onze speakers corner.”

Jan van Veen
Als eerste mocht Jan van Veen op het zeepkistje klimmen. Hoffscholte introduceerde hem als een Boekhuis-klant met wie hij zijn grote liefde voor the Beatles deelt, maar ook de interesse in geschiedenis. De oud-schooldirecteur van OBS Kudelstaart, die momenteel rondleidingen in het Fort Kudelstaart verzorgt, houdt van thrillers en dat was te merken door zijn favoriete boek.

Hij prees ‘Poppenhuis’ aan van de Amerikaanse schrijver David Hewson. Het verhaal speelt zich af in de onderwereld van Amsterdam, wat Amsterdammer Van Veen aanspreekt. “Ik heb zelfs gecheckt of alle beschreven plekken kloppen en alles komt overeen. Zelfs de patatzaak waar ze de beste patat maken klopt helemaal.” Het boek gaat over een politierechercheur die een vermissingszaak onderzoekt, die veel dezelfde kenmerken vertoont als de vermissing van zijn eigen dochter.  Er worden oude geheimen ontdekt met bloederige gevolgen.

Janna van Zon
Daarna was het zeepkistje voor kunstkenner Janna van Zon. Hoffscholte kent haar als een literaire lezer, maar ook andere boeken spreken haar aan. “Janna zorgt voor het culturele kloppende hart in Aalsmeer met haar passie voor de schilderkunst, fotografie en beeldende kunst. En natuurlijk met haar Huiskamermuseum.”

Van Zon vertelde over ‘De Harpij’. Een boek dat geschreven is door A.N. Ryst, een pseudoniem voor kinderboekenschrijver Daan Remmerts de Vries. “Ik zat er helemaal in en kon alles als het ware voor me zien. Normaal gesproken ben ik met het dichtslaan van het uitgelezen boek alles snel kwijt, maar dat geldt niet voor dit boek.” De schrijver heeft 23 jaar gedaan over dit boek en het is volgens Van Zon een gecompliceerd, absurd, maar toch geloofwaardig verhaal. Het gaat over een duivel en een engel die gestuurd zijn uit de hemel. “Het boek met meer dan 700 pagina’s had wel een nadeel, want ik bleef ook ’s nachts doorlezen.”

Deborah Bothe
“Je komt Deborah Bothe overal in het dorp tegen,” aldus Hoffscholte. “Vooral op social media, maar ook daarbuiten in het Aalsmeerse en ondernemende leven.” Ondanks het feit dat ze veel digitaal bezig is, is het voor hem een aangename verrassing dat Deborah ook leest.

De socialmediaspecialiste nam de aanwezigen met een persoonlijk verhaal mee naar het boek ‘Tonio’ van schrijver A.F.Th. van der Heijden. “Een boek dat ik in eerste instantie niet durfde te lezen, omdat ik dacht dat ik er erg verdrietig van zou worden.” Na het overlijden van haar vader in 2013 las ze geen boeken meer. “Ik zat in een rouwproces en kon me niet meer concentreren op het lezen van een boek. Toch heb ik een half jaar later weer een boek erbij gepakt en dat was ‘Tonio’.” Ze omschrijft het als een warm boek dat gaat over het overlijden van de 22-jarige zoon van de schrijver. “Het beschrijft zijn verdriet op een mooie manier en het is fijn als lezer dat je erbij kunt zijn.”

Dick Goedhart
Vorig jaar was Dick Goedhart ook al te gast op het Boekhuisbal en omdat het een zeer trouwe klant is, had Hoffscholte hem voor de tweede keer uitgenodigd. “Ik spreek hem een paar keer per week. Hij leest breed en heeft een uitgelezen mening waar hij ook voor uit durft te komen.”

Goedhart begon zijn pleidooi met een bekentenis die een bruggetje vormde naar zijn gelezen boek. Een grap, alhoewel hij het zeer serieus vertelde. Samen met zijn vader had hij een zoontje van vrienden door verwurging om het leven gebracht en in een kistje in de tuin begraven. Reden: het verstoren van het zondagavondritueel met Studio Sport en het verklappen van alle voetbaluitslagen. “Deze misdaad (of goedbeschouwd weldaad) is nu verjaard, dus kan ik er eindelijk vrijelijk over spreken.”

In het boek, genaamd ‘Doodsimpel’, geschreven door Peter James, gaat het ook over een kistje in de grond. Maar daarin een jongen die tijdens zijn vrijgezellenfeestje door zijn stomdronken vrienden als grap in een doodskist wordt begraven. Gewapend met luchtpijpje, fles whiskey, walkie talkie, zaklamp en pornoblaadje. Leuk geintje, ware het niet dat zijn vrienden verongelukken door een aanrijding met een vrachtwagen. “Een superspannende en meteen favoriete thriller, die slechts € 4,99 kost, maar wel € 499 waard is.” 

Foto's: klanten en relaties luisterden naar de boekbesprekingen van Jan van Veen, Janna van Zon, Deborah Bothe en Dick Goedhart (foto's Ilse Zethof)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel