‘Vrouwenadviescommissie’ stopt ermee

Bouwwerkzaamheden aan Stommeerhof (foto archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. De VAC, de Vrijwillige Advies Commissie Wonen en Woonomgeving houdt op te bestaan. In 1984 werd zij op verzoek van de politiek in Aalsmeer gestart als Vrouwenadviescommissie. In wisselende samenstelling beoordeelde zij of woningen en woonomgevingen voor de toekomstige bewoners voldoen aan een aantal normen vastgelegd in een Woonkwaliteitswijzer.

Het ging daarbij om praktische indelingen van woningen, draairichtingen van deuren, voldoende opbergruimte maar ook of bijvoorbeeld de stopcontacten op een handige plek geplaatst waren. Daarnaast keek de commissie naar de sociale veiligheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en de mate waarin woningen en woonomgevingen levensloopbestendig waren.

Bouwbesluit
In de praktijk van deze tijd wordt aan deze adviezen minder waarde toegekend. Dit heeft onder andere te maken met de manier van ontwerpen en het feit dat veel zaken al zijn vastgelegd in het bouwbesluit. De toegang tot internet maakt dat woningontwerpen in een vroeg stadium bekeken kunnen worden en toekomstige gebruikers meer inzicht krijgen.

Moeizaam proces
Het volgens de VAC toch wel moeizame proces van het verkrijgen van tekeningen ter advisering van toekomstige projecten en de beperkte ambtelijke ondersteuning en waardering, alsmede het opheffen van het landelijke steunpunt VACpuntWonen zijn van belang geweest voor het opheffen van de commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin