‘Vrijwilligerswerk, daar word je niet slechter van’

Vrijwilligerswerk zit in zijn bloed. ‘Buurter’ Cees van der Ven is voorzitter van de werkgroep vrijwilligers van de Ride for the Roses en moet er als vrijwilliger nu ook voor zorgen dat er voldoende helpende handjes zijn voor dit grote wielerevenement.

Deze vrijwilligerswerving doet hij niet alleen, want zijn werkgroep bestaat ook uit Anita Borawitz, Karen Brussee en Marco van Zanten. Zij moeten ervoor zorgen dat er zo’n driehonderd mensen helpen bij het evenement en op weg daarnaartoe. Ze worden ondersteund door andere werkgroepen als side events en communicatie.

Handen uit de mouwen steken
Het doel van de Ride-organisatie is om zo’n 12.000 fietsers te krijgen die op 6 september gaan rijden om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. “Maar er zijn ook mensen die niet op de fiets willen en kunnen stappen, maar toch iets willen doen,” aldus Van der Ven. “En die zijn meer dan welkom om de handen uit de mouwen te steken bij ons.”

Behalve dat de vrijwilliger op deze manier meewerkt aan een goed doel, is het volgens de werkgroep ook leuk om eens achter de schermen te kijken bij zo’n groot evenement. “En iets voor een ander doen, daar wordt niemand slechter van.”

Veel werkzaamheden
Een dergelijk groot evenement moet door veel vrijwilligers ondersteund worden. Maar er zijn ook mensen nodig die de dag ervoor helpen bij de opbouw en de Pre-Ride. En op weg naar dit grote spektakel wordt het promotieteam aangevuld met vrijwilligers die meehelpen met flyeren op evenementen bijvoorbeeld.

Er zijn veel werkzaamheden waarvoor vrijwilligers nodig zijn. Er zijn mensen nodig die meehelpen bij de EHBO, het uitdelen van rozen en goodiebags bij de finish, de opbouw en afbouw van de start en finish, de catering, diverse logistieke werkzaamheden en de beveiliging.

Maatschappelijke stage
De werkgroep wil ook graag jongeren betrekken bij dit evenement voor het goede doel. Van der Ven en zijn team hebben contact met onder andere het Alkwin Kollege waar leerlingen een paar uur een maatschappelijke stage moeten lopen. “Een aantal van hen gaat snel aan de slag met huis aan huis flyeren. Wij vinden het belangrijk dat jongeren betrokken worden bij vrijwilligerswerk. Ze moeten niet denken dat iedere klus die je doet betaald is. Zo zit de wereld ook niet in elkaar.”

Zelf is Cees van der Ven bij veel activiteiten en evenementen als vrijwilliger betrokken. Hij was tijdens de Geraniummarkt nog te zien voor KiKa, maar je kunt hem ook tegen komen bij roeivereniging Michiel de Ruijter. Hij heeft onder andere meegedaan aan de KiKa Row. Verder is of was hij onder andere betrokken bij cultureel café Bacchus en buurtvereniging Uiterweg en doet hij jongerenwerk. Hij fietst zelf ook veel en je kunt hem onderweg tegenkomen met zijn unieke ligfiets. 

Uitzendbureautje
“Ik vind het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen en kan er energie uithalen. Het kost best veel tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug.” Hij verbaast zich er soms over als mensen nee zeggen als hij ze vraagt om mee te helpen. “Natuurlijk, iedereen heeft het druk, maar een paar uurtjes kun je toch best missen om iets te doen voor een ander?”

De werkgroep heeft een database aangelegd met daarin alle namen en gegevens van de vrijwilligers. Als iemand zich aanmeldt dan wordt er contact gelegd over de wensen en specialismen van die persoon. “Sommigen vinden het leuk om enthousiast bij de finish de fietsers binnen te halen, maar een ander wil zich misschien meer fysiek inzetten en het podium mee helpen opbouwen. We zijn als het ware een soort uitzendbureautje.”

Inschrijven
Iedereen die meewerkt aan de Ride krijgt een T-shirt en er wordt goed gezorgd voor de vrijwilligers met een hapje en een drankje. “Ze zijn heel wat waard, want zonder hen is er geen evenement. We hopen er veel te mogen begroeten,” aldus Van der Ven.

Ben je 18 jaar of ouder en wil je ook een vuist maken tegen kanker? Help dan mee de duizenden fietsers een fantastische Ride for the Roses te geven en meld je aan als vrijwilliger.

Meer informatie of aanmelden kan via de mail of kijk op de website

Foto's: Cees van der Ven, voorzitter van de werkgroep vrijwilligers, roept iedereen op om mee te helpen (foto Arjen Vos). Bij de finish krijgen alle fietsers een rode roos, het symbool voor een morgen, uitgereikt door vrijwilligers (foto Stichting Ride for the Roses)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel