Vrijwillige ouderenadviseur is voor élke oudere

“Een mooi initiatief,” complimenteerde Dirk Stoker (AB). “Een fantastisch initiatief,” deed Ronald Fransen (PACT) er een schepje bovenop. Maar eigenlijk waren alle tien raadsleden donderdag tijdens het rondetafelgesprek enthousiast over het onlangs gelanceerde initiatief: de vrijwillige ouderenadviseur. Aalsmeer haakt daarmee in op een nieuw landelijk fenomeen.

Er zijn hier momenteel tien vrijwillige ouderenadviseurs en ze zijn desgevraagd beschikbaar voor íédere oudere in Aalsmeer, Kudelstaart en Bovenkerk – gratis. En niet alleen voor leden van de vier Aalsmeerse ouderenorganisaties. Maar ook familie, vrienden, buren of mantelzorgers kunnen een beroep op ze doen.

Luisterend oor
Wat kunnen de vrijwillige ouderenadviseurs, die begin dit jaar een “pittige” cursus doorliepen,  voor ouderen betekenen? Dat legde coördinator Wim van de Merbel, sprekend namens de samenwerkende plaatselijke ouderenorganisaties, aan de ronde tafel in een presentatie uit.

De vrijwilligers komen “op uitnodiging” bij de ouderen thuis langs. “Ze hebben een luisterend oor, zonder de tijdslimiet die professionals hebben. Ze proberen samen met de oudere diens probleem helder in beeld te krijgen.”

Dan geven ze bijvoorbeeld een advies bij welke persoon of organisatie de oudere het best terecht kan. Of ze helpen hem bij het verzamelen van informatie of het invullen van formulieren, bemiddelen bij contacten of bieden ondersteuning bij 'keukentafelgesprekken' met zorgaanbieders. Kortom, de hulp kan van alles zijn.

Niet eenvoudig
De aanleiding om een organisatie van vrijwillige ouderenadviseurs op te richten zijn volgens Van de Merbel de grote veranderingen in de zorg, die “vooral ouderen raakt”. “Ze zijn nagenoeg digibeet en lezen papieren informatie slecht. Veel ouderen hebben geen netwerk en weten de weg van professionele hulp moeilijk te vinden. Daarom bieden de ouderenorganisaties de helpende hand.”

Maar, meldde Van de Merbel, “ook al is het initiatief prachtig, mensen vinden die er gebruik van maken is niet zo eenvoudig. Ze zijn niet geneigd om hulp te vragen.”

Tien hulpvragen
Tot nu toe zijn er tien hulpvragende ouderen geweest die goed geholpen konden worden. Dat waren volgens hem nog de eenvoudigere 'gevallen'.

Feit is dat het lokaal nog aan bekendheid ontbreekt. Er zal dan ook flink aan de weg getimmerd moeten worden, wist Van de Merbel. Leden van de ouderenorganisaties hebben een voorsprong, want zij vernemen het via eigen media en eigen bijeenkomsten. “Zij worden intensiever geïnformeerd. Het kan een handicap zijn voor anderen.”

Andere financieringsbron
Van de Merbel maakte van de gelegenheid gebruik enkele vragen bij de gemeenteraadsleden neer te leggen. Allereerst de financiën. De onkostendeclaraties en kleine kosten zijn tot nu toe opgebracht door de ouderenorganisaties. “Maar we zoeken andere financieringsbronnen.”

Daarnaast onderstreepte Van de Merbel het belang van betere coördinatie voor de diverse vrijwilligersorganisaties in de zorg. “Nu werken ze langs elkaar heen. Als er een groter beroep op vrijwilligers wordt gedaan en je wil dat het werk effectief gebeurt, dan is er een coördinator nodig die mensen bij elkaar brengt.” De gemeente is daarvoor de aangewezen instantie, meende hij.

Professioneel coördineren
Jaap Overbeek (CDA) vroeg zich hardop af of de coördinatie vanuit het gemeentehuis zou moeten plaatsvinden. “Kan het niet in de samenleving worden neergelegd? Bijvoorbeeld bij een actieve vrijwilliger?”

Daar geloofde Van de Merbel niet in. Het zal in zijn ogen uit de gemeente moeten komen, de organisatie die nu eenmaal formeel “met de zorg belast is”.

Geen nieuwe club
Fransen was bang voor “wéér een organisatie erbij” in hulpverleningsland. “Wanneer houdt het op?” aldus de PACT'er.

Ook hier reageerde Van de Merbel beslist. “Het is géén nieuwe organisatie. Omdat we ook voor andere ouderen werken, hebben we er één groep van gemaakt, in plaats van dat we het per ouderenorganisatie regelen. Het wordt geen nieuwe stichting, daar hebben we het geld niet voor.”

● Wie in contact wil komen met de vrijwillige ouderenadviseurs, kan coördinator Wim van de Merbel bellen (0297 321143) of mailen

Foto: groep Aalsmeerse vrijwillige ouderenadviseurs; staande derde van links coördinator Wim van de Merbel. (foto VOA Aalsmeer)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin