‘Vrijheid te danken aan iedereen die voor ons vocht’

Zoals ieder jaar organiseerde de Dorpsraad Kudelstaart ook nu weer de dodenherdenking bij het oorlogsmonument ‘De Propeller’ aan de Schweizerstraat. Onder grote belangstelling opende voorzitter Jaap Overbeek de ceremonie waarin hij uitlegde dat de propeller afkomstig is van een in 1942 in de Westeinderplassen neergestorte bommenwerper van het Nieuw Zeelandsquadron.

De propeller die in 1987 is geplaatst als oorlogsmonument, werd een jaar later door OBS Kudelstaart geadopteerd. Van deze school mochten Pippi Achterberg, Llouisa Fase, Gitta de Graaf en Fleur Zethof zaterdag een zelfgeschreven verhaal of gedicht voorlezen. Ook vier leerlingen van de Antoniusschool en de Graankorrel droegen hun gedicht of verhaal voor. “Voor ons is het heel normaal dat wij kunnen gaan winkelen in Hoofddorp of naar de bioscoop kunnen. In de oorlog konden kinderen niet eens normaal over straat lopen. Die vrijheid hebben wij te danken aan iedereen die toen voor ons heeft gevochten,” zo sprak een van de kinderen.

Namens de gemeente sprak Jan Bouwmeester over het thema ‘In vrijheid kiezen’. Na muziek van Muziekvereniging Sursum Corda kwamen de indrukwekkende taptoe van Anneke Wies-Blom en de twee minuten stilte. 
Tot slot werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen door alle aanwezigen en de kransen gelegd. Dit werd gedaan door afgevaardigden van de Dorpsraad, gemeente Aalsmeer en veteranen Vreeken en Van Ent. Ook kinderen mochten bloemen neerleggen. De regen en zelfs een kleine hagelbui konden het samenzijn in Kudelstaart niet hinderen.

Tekst Ilse Zethof, foto's Richard Zethof en Laurens Niezen, zie ook de gallery onder de advertentie van de Billy Joelexperience

(advertentie)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin