Vrijheid ging als ‘lopend vuurtje’ naar Aalsmeer

Wie niet beter wist, zou denken dat ze niet weg waren geweest. Want op woensdagavond 4 mei waren ze nog op het Raadhuisplein bij de Dodenherdenking en een dag later rond elf uur waren ze daar eveneens. De groep van twaalf mannen en vrouwen gehuld in een wit t-shirt met de rood-wit-blauwe opdruk.
 
Schijn bedriegt. De groep was na de herdenking en het nuttigen van een koolhydraatrijke maaltijd in De Oude Veiling met de bus naar Wageningen gereden. Daar, op het 5 Mei-plein voor Hotel De Wereld, waren zij getuige van het ontsteken van het 'bevrijdingsvuur' door de burgemeester van Wageningen. Met dit vuur werd in estafette de hele nacht doorgelopen om vervolgens in de ochtend in Aalsmeer aan te komen. De bevrijdingsvuurrestafette bestaat overigens al sinds het derde vredesjaar. Aalsmeer deed dit jaar voor de tweede keer mee. 
 
Zo'n 85 kilometer was de tocht, en volgens deelneemster Daniëlle Jonker absoluut de moeite waard. “Prachtig om in het donker over de Utrechtse Heuvelrug te lopen, de sterren aan de hemel te zien en de zon te zien opkomen.”
 
Warm applaus
Het ontvangstcomité, bestaande uit de leden van de 'Stichting 4 en 5 mei', de burgemeester en familie en vrienden van de lopers, had een warm applaus over voor de prestatie. Drumband Ophelia begeleidde de lopers het laatste stukje van de Kolenhaven tot het Raadhuisplein. Daar ontstaken de lopers met hun fakkels het bevrijdingsvuur dat voor het gemeentehuis stond opgesteld.
 
De tocht werd afgesloten waar hij begon: bij De Oude Veiling. Daar stond een schaal welverdiende dampende kroketten voor het team en de begeleiders klaar.
 
Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel