Vrees voor verdwijnen lang wandelrondje Hornmeerpark

“Hallo, wij zijn er ook nog!” zegt Elize Eveleens. Ze loopt “al twintig jaar” met haar honden door het Hornmeerpark. “Elke dag. Als je het grote rondje loopt, is dat precies dertig minuten. Tijdens mijn rondje spreek ik veel met mensen, met of zonder hond, mensen van de Uiterweg, Legmeerdijk, Oosteinderweg, plan Blom en uit Zuid, uit de Stommeer, Kudelstaart, van de Ringvaartzijde, Dorpshaven en van plekken uit Aalsmeer waar ik nog niet wist dat daar ook gewoond wordt.”

Net als vele andere Aalsmeerders is Eveleens bang dat er een einde komt aan de mogelijkheid grote rondwandelingen door het park te maken. “Binnenkort houdt het op, het gaat gewoon weg,” denkt ze.

Vondelpark
Feit is dat er straks in het park een vernieuwd voetbalcomplex ligt. Dat is het gevolg van het unanieme besluit van de gemeenteraad deze zomer de fusieclub FC Aalsmeer op het huidige RKAV-terrein onder te brengen. Het complex wordt groter, waardoor het de wandelpaden deels zal wegdrukken. Zo zal het bestaande pad tussen de voetbalvelden en de kassen aan de Legmeerdijk vervallen.

“De plannen zijn zo dat de voetbalvelden worden uitgebreid en het park wordt gehalveerd. Vreemd toch als je bedenkt dat het park van zonsopgang tot zonsondergang zeven dagen per week gebruikt wordt en de voetbalvelden slechts enkele momenten van de week,” stelt Eveleens. “Het zou hetzelfde zijn als in Amsterdam ineens het Vondelpark wordt gehalveerd.”

Sociaal contact
Voor de meeste mensen die ze er ontmoet, is het het vaste rondje dat ze lopen. “Voor veel van hen is het hun dagelijkse sociale contact en hun broodnodige bewegingsplek. Het kan alleen hier, want verder is er bijna niks in Aalsmeer. Dit is het enige echte park,” vindt Elize Eveleens.

“Eigenlijk zou het niet meer dan normaal moeten zijn dat het rondje voor alle dagelijkse parkgebruikers uit heel Aalsmeer gewoon blíjft. Wij lopen dan wel rond de voetbalvelden. Dat is toch een zeer bescheiden wens.” Die wens honoreren is in haar ogen “rekening houden met álle Aalsmeerders”.

Participatie beloofd
De gemeente staat op het standpunt dat het voetbalcomplex overeenkomstig de aangenomen plannen aangelegd wordt. Over de toekomst van de wandelpaden doet de gemeente geen uitspraken. Wel heeft wethouder Gertjan van der Hoeven bij herhaling in het openbaar gezegd dat de burger daarover mee mag denken. “Over alles in het park komt participatie, maar níet over de inrichting van het voetbalterrein,” verkondigde hij dit voorjaar op het wijkoverleg Hornmeer.

Ook bij besprekingen van het bestemmingsplan Hornmeer in de gemeenteraad in juni wees de wethouder op de komende participatiegelegenheden. Maar wie er precies mee mogen denken, werd niet duidelijk. Meestal doelen degenen die het over participatie hebben, op de omgeving, oftewel de wijkbewoners van de Hornmeer. Elize Eveleens, die zelf aan de Uiterweg woont, pleit tussen de regels voor een Aalsmeer-brede participatie.

Veiligheid voetbalcomplex
Voor Van der Hoeven staat de veiligheid van het nieuwe voetbalcomplex voorop. “Het moet een veilig en goed beveiligd complex worden waar mensen niet zomaar op kunnen.” Mogelijk vandalisme moet preventief worden bestreden. Dus peinst hij niet over paden over de velden.

Wel zei hij in de raadsvergadering eind juni zich bewust te zijn van de “behoefte aan wandelroutes door het Hornmeerpark”. Volgens de wethouder zijn er “nog veel andere stukken in het park waar wandelroutes kunnen worden aangelegd of hersteld”.

Wandelroutemotie weggestemd
De gemeenteraadsfracties onderschrijven de wens van velen een stevig, lekker ommetje te kunnen blijven maken in het park. De partij die zich op dat punt het meeste roert, is de VVD. De liberale fractie, die niet in B&W vertegenwoordigd is, kwam op de raadsvergadering met een motie 'Wandelroute Hornmeerpark'. Zonder veel discussie werd die weggewuifd, met het argument dat de participatie nog moet plaatsvinden. Alleen de VVD stemde voor.

In de motie pleitte de fractie ervoor de straks door de aanleg van nieuwe velden onderbroken wandelroute achter de boerderij te herstellen. Want bezoekers zouden anders bij een grote rondwandeling gedwongen worden het park uit te gaan om via de Legmeerdijk weer terug op de route te komen. Zo'n oplossing is volgens de VVD uit den boze omdat ouderen, mensen die slecht ter been zijn en mensen met een rollator dan de dupe zullen zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin