Door: redactie. Aalsmeer heeft zich ten doel gesteld in 2040 een aardgasvrije gemeente te zijn. Op 24 maart wordt een stap in die richting gezet. Dan start de gemeente met een nieuwe actie: ‘Digitaal woningdossier energie’. Hierin krijgt een aantal Hornmeerbewoners een vrijblijvend, op maat gemaakt advies over het energiezuiniger maken van hun woning.
Afgelopen maand zijn voor dertien woningtypen in deze wijk grofweg gelegen tussen Zwarteweg en Dreef, door de gemeente aangeduid als ‘Vogelbuurt’, digitale woningkopieën gemaakt. Hiermee kunnen woningeigenaren gemakkelijk zien welke duurzaamheidsmaatregelen voor hen interessant zijn en wat de kosten en opbrengsten hiervan zouden zijn. Middels een online samenkomst krijgen de bewoners digitaal toegang tot hun eigen woning.
Effecten berekenen
De digitale woningkopieën zijn op maat gemaakt, aan de hand van de originele bouwtekeningen. Bewoners kunnen zelf op een eenvoudige manier in hun tekening woningaanpassingen zoals een uitbouw of een dakkapel toevoegen. Ook kunnen zij hun eigen energieverbruik toevoegen. Daarna kunnen zij berekenen wat de effecten zijn van bijvoorbeeld vloerisolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. In het online programma (Smart Twin) staan verschillende pakketten van verduurzamingsmaatregelen klaar waarmee de woning energiezuiniger kan worden gemaakt. Door het selecteren van een pakket wordt direct zichtbaar wat het energieverbruik wordt, wat dat voor invloed heeft op de energierekening en wat de maatregelen kosten.
Informatieavond
Tijdens de informatieavond op 24 maart, waarvoor de betrokken bewoners persoonlijk een uitnodiging hebben ontvangen, wordt alles uitgelegd en kunnen woningeigenaren vragen stellen over hun eigen situatie. Bewoners die direct aan de slag willen met hun verduurzamingsplan, kunnen op regionaalenergieloket.nl terecht voor bouwbedrijven en installateurs die hiermee kunnen helpen.
Als energieloket van gemeente Aalsmeer helpt Regionaal Energieloket woningeigenaren met het verduurzamen van de woning. Door hen te informeren over duurzame maatregelen voor de woning én collectieve projecten te organiseren om samen ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Het Regionaal Energieloket werkt in opdracht van gemeente Aalsmeer. Het gaat hierbij om een pilot. De gemeente sluit niet uit dat deze werkwijze in meerdere wijken wordt ingezet.
Foto archief AV/Arjen Vos