Veteranendag erkenning voor vrijheidsstrijders

In Aalsmeer en Kudelstaart huizen zo’n 140 veteranen. Mannen en vrouwen die in het Nederlandse leger hebben gediend tijdens oorlogssituaties of vredesmissies. Speciaal voor deze groep mensen wordt morgen onder het motto 'Duik in de wereld van onze militairen', de Aalsmeerse Veteranendag georganiseerd. Publiekstrekker is de verzameling oud militair materieel van ‘Keep Them Rolling’ dat in het centrum wordt opgesteld. Het programma vindt plaats tussen 13:00 en 18:00 uur.
 
Voor de derde achtereenvolgende keer pakt de Stichting 4 en 5 mei uit met de organisatie van de lokale Veteranendag. Voorzitter Ulla Eurich hoopt dat de opkomst van veteranen groot is. “De oude veteranen komen vaak wel maar de middengroep is wat lastiger enthousiast te krijgen. Juist hen roepen we op om te komen.” 
 
Vrijheid heeft een prijs
Voorgaande keren vond het gebeuren vooral binnen plaats met onder meer lezingen in het gemeentehuis en een concert in het Crown theater, dit keer is het een buitenprogramma. Voorzitter van het onder de stichting vallende Veteranencomité, Erwin Huisman zegt er zin in te hebben. “De vrijheid waarin we hier leven heeft een prijs. We willen de mensen in Aalsmeer daar graag iets over laten zien. Dat gaan we doen met rijdend modern materieel maar ook door informatie te tonen over de missies die vanuit Nederland worden uitgevoerd. Het wordt een feestje voor iedereen waarbij de veteranen wel centraal staan. We doen dit uit erkenning voor hun inzet voor vrede en vrijheid,” aldus Huisman.
 
Het Raadhuisplein wordt morgen deels afgezet voor de feestelijkheden. De vrije ruimte die ontstaat wordt ingevuld met foodtrucks, het horecaplein wordt verzorgd door De Jonge Heertjes en er zijn optredens van de Remband en The Hucksters. Zij zullen vooral nummers spelen uit de Veteranen top-50.
 
Avontuurlijk
Als sprekers zijn schout-bij-nacht Peter Reesink uitgenodigd, hoofddirecteur Personeel bij Defensie, en Thomas Milo. Deze laatste heeft in de jaren ’80 gediend in Libanon, is Arabist en kapitein-tolk. Hij zal vertellen over zijn belevenissen uit die tijd toen hij met zes avontuurlijke Dutchbatters in open Nekafjeeps vanuit Libanon terug naar Nederland reed. 
 
Dat de dag samenvalt met DownTown Ophelia wordt door de organisatie wel als een tikkeltje jammer beschouwd, maar gehoopt wordt dat de dag voor de liefhebbers lang genoeg is om beide evenementen te bezoeken.
 
Foto: de organisatie, met van links naar rechts Erwin Huisman, Vincent van den Endt en Ulla Eurich, voert overleg  Foto's en tekst Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel