Versmallingen bij Hornwegviaduct weggehaald

Door: Klaas Leegwater. Bij het veelbesproken viaduct op de Hornweg heeft de gemeente vorige week de wegversmalling laten weghalen. De versmalling werd een aantal jaren geleden geplaatst in de verwachting dat het autoverkeer met minder snelheid het viaduct zou naderen en het aantal klemrijders daardoor zou gaan afnemen.

Dat was geenszins het geval. Aan de lopende band zagen en zien bestuurders van vooral bestelbussen de juiste doorrijhoogte over het hoofd. Een verkeersdeskundige, geraadpleegd door AalsmeerVandaag, kenmerkte juist de wegversmalling als een belangrijke oorzaak van de klemrijdingen. “Dit is een crime, de wegversmalling leidt de aandacht van bestuurders af van de waarschuwingsborden.”

Opvallendste aanrijding gebeurde begin juni met een lijnbus van Connexxion. Snel daarna uitten omwonenden in het openbaar hun zorgen en ongenoegen over het uitblijven van effectieve maatregelen. “Er moet nu echt iets gebeuren, het aantal klemrijders is in bijna tien jaar opgelopen naar tweehonderd. Het is wachten op ernstige ongelukken.”

Verantwoordelijk wethouder Van Rijn (VVD) kondigde vervolgens aan dat ‘het probleem’ structureel aangepakt zou worden en verwachtte in het najaar een definitief voorstel te kunnen doen.  Via een enquête zijn in augustus de omwonenden naar hun mening gevraagd over een aantal oplossingen. Onder meer wel of niet sluiten van het viaduct voor autoverkeer was één van de voorgelegde opties. Nu de maand oktober bijna is aangebroken is het onduidelijk of er al een structurele oplossing in zicht is. De gemeente kon afgelopen dagen hierover geen duidelijkheid verschaffen. Of het weghalen van de wegversmalling de enige maatregel is of dat sluiting van het viaduct voor autoverkeer nog een steeds een mogelijkheid is blijft nog in de lucht hangen.

Vrees voor minder omzet
Bij sluiting zal Peter Stokman waarschijnlijk protest aantekenen. De eigenaar van Stokman Bloemsierkunst  vreest bij het weren van al het autoverkeer veel minder omzet van zijn winkel aan de Hornweg. Stokman heeft ruim twee maanden geleden een brief aan wethouder Van Rijn gestuurd met argumentatie tegen het sluiten van het viaduct. Op de brief is volgens Stokman nog niet inhoudelijk gereageerd.

Het viaduct is gebouwd in 2009 met een doorrijhoogte van 2.50m. Die hoogte werd na overleg met bewoners bewust aangehouden om vrachtverkeer op de Hornweg te weren. Nadat bleek dat veel automobilisten de juiste hoogte verkeerd inschatten, is gepoogd met extra verkeersborden, lichtsignalen en andere maatregelen het aantal aanrijdingen te verminderen. In 2015 werd bekeken of de weg onder het viaduct uitgediept kon worden, die optie bleek te duur.

Foto Jaap Maars

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel