Veilingpersoneel staakt vrijdag – in Valentijnpiek

Medewerkers van FloraHolland gaan vanaf donderdagavond laat in staking, in de Valentijnpiek. Dat gebeurt omdat de veiling de gezamenlijke vakbonden vanochtend heeft laten weten niet in te gaan op hun eisen. Om 12.00 uur liep het ultimatum van de bonden af. “De staking is in eerste instantie uitgeroepen voor 24 uur,” zegt bestuurder Kitty Huntjens van CNV Dienstenbond desgevraagd.

Ze verwacht dat de actiebereidheid onder de veilingmedewerkers groot is. De avondploeg staakt donderdagavond als eerste. In de vroege ochtenduren van vrijdag volgen de logistieke medewerkers van de dagdienst en ook het kantoorpersooneel doet mee. “De hele populatie staakt.”

Prikacties
Morgen en overmorgen vinden er prikacties plaats. In Aalsmeer, maar ook op de veilinglocaties in Naaldwijk en Rijnsburg. “Dat kunnen korte werkonderbrekingen, extra werkoverleggen of langere pauzes zijn, allemaal in de aanloop naar de staking,” geeft Huntjens aan.

De controverse tussen bonden en veilingdirectie betreft onder meer ontslag- en reiskostenvergoedingen. Het oude sociaal plan, waaraan de bonden vasthouden, liep in juli 2013 af. Het nieuwe is door FloraHolland eenzijdig vastgesteld, toen de net begonnen onderhandelingen erover stukgelopen waren. Sinds eind november heeft er geen formeel overleg meer plaatsgevonden. Dat nieuwe sociaal plan, met volgens Huntjes “diverse verslechteringen” voor de medewerkers, vormt voor de bonden “het breekpunt”.

Halsstarrig
De bloemenveiling noemt de bonden vandaag in haar berichtgeving “halsstarrig” in hun eisen. Die eisen zijn “onrealistisch” omdat ze “leiden tot meer boventallige medewerkers”. Reden om niet op het ultimatum in te gaan. De veiling neemt “de noodzakelijke maatregelen om de bedrijfsprocessen te continueren” wanneer medewerkers daadwerkelijk actie gaan voeren.

De vakbonden hebben een andere kijk op de zaak. Het vertrouwen van het personeel in FloraHolland is “geknakt”. De sfeer is in hun ogen al geruime tijd verziekt. De medewerkers hebben de directie vorig jaar “al diverse signalen gegeven dat de grens van hun loyaliteit bereikt is”. Volgens de bonden voelen ze zich “overruled“. Velen van hen krijgen een andere standplaats; zo zullen diverse Aalsmeerse medewerkers naar Naaldwijk moeten.

Bovendien is vorig jaar bekendgemaakt dat er in 2014 tweehonderd fte's verdwijnen. De onzekerheid onder het personeel is groot en er wordt gevreesd voor nieuwe reorganisaties. De veiling, die vorig jaar met een totaal van € 4,35 miljard omzet 1,6 procent groeide ten opzichte van 2012, schermt met de financieel zware tijden die kwekers en kopers doormaken.

Topdrukte Valentijn
De acties, die al maandenlang in de lucht hangen en nu tot een uitbarsting komen, komen op een – niet toevallig – voor de veiling uiterst ongelukkig moment. Valentijn komt eraan en dat is een van de topdagen voor kwekers en handelaren en de veiling draait een topomzet.

Een week vóór 14 februari is de eerste piek in de Valentijnsdrukte op de veiling. Dit omdat de verre bestemmingen in het buitenland, bloemenwinkels en supermarkten, tijdig hun bloemen en planten moeten hebben.

Onverantwoord
“De dreiging met acties is onverantwoord voor medewerkers, bedrijf en sector,” stelt directeur Rens Buchwalt op de website van FloraHolland, doelend op Valentijn. Want, zegt hij, “in deze periode wordt door alle partijen een aanzienlijk deel van de inkomsten voor het gehele jaar gerealiseerd.”

Archieffoto's van de Aalsmeerse veiling (Arjen Vos)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel