Veiling en vakbonden sluiten ‘Valentijnsakkoord’, staking voorbij

De staking van medewerkers van FloraHolland is na vier actiedagen voorbij. De veiling en de vakbonden hebben vanmiddag een principeakkoord gesloten over het sociaal plan. Toepasselijk gaat dat al als het 'Valentijnsakkoord' de wereld over. De bonden moeten er eerst nog mee naar hun leden voor het een definitieve status heeft. Onbekend is nog wat de inhoud van het akkoord is.

Vanmorgen was stakingactie bij FloraHolland al opgeschort, in eerste instantie tot drie uur vanmiddag. Vertegenwoordigers van FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond en van de FloraHolland waren sinds half tien in conclaaf om over het sociaal akkoord te onderhandelen.

Verzamelen bij hoofdkantoor
Eerder vandaag, om acht uur, had zich een groep van circa vierhonderd stakende personeelsleden verzameld bij het hoofdkantoor van FloraHolland in Aalsmeer. Onder hen bevonden zich ook medewerkers uit Naaldwijk en Rijnsburg, die met bussen naar de Legmeerdijk gekomen waren.

De actievoerders eisten volgens een zegsman van de bonden aan “dat er nu echt gepraat moet worden”. De twee hoofdpunten voor de stakers waren de hoogte van de ontslagvergoeding en de reistijdregelingen bij gedwongen overplaatsing naar een andere vestiging.

Rood Valentijnhart
Kaderleden van de bonden overhandigden de veilingdirectie een rood Valentijnhart met de tekst 'Wij houden van FloraHolland en de sector. Houden jullie ook van ons?' Algemeen directeur Lucas Vos, per 1 januari in die functie actief en tijdens de staking op de achtergrond acterend, nam het hart “van harte” in ontvangst.

Vos, zo meldt de website van FloraHolland, nodigde daarop (“nu meteen”) de bonden uit om aan tafel te komen. “Om vandaag nog tot afspraken over het sociaal plan te komen. Want we moeten verder, we hebben geen dag te verliezen.” De bonden, die zelf ook voor hernieuwd overleg waren, gingen op het aanbod in.

Vier stakingsdagen
De staking, in het hart van de Valentijdrukte, was vorige week donderdagavond begonnen op de drie grootste FloraHolland-vestigingen. Behalve in Aalsmeer werd er ook actie gevoerd in Naaldwijk en Rijnsburg. Zondagmiddag werd de actie voortgezet, zonder verdere onderbrekingen. Tot vanochtend.

Zie ook artikelen op dinsdag 11, zaterdag 8, donderdag 6 en dinsdag 4 februari

Foto's: actievoerders vanmorgen bij de hoofdingang van de Aalsmeerse veiling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin