Varen op windkracht tijdens 24 uurs Zandrace

Door: redactie. Van vrijdagavond tot zaterdagavond voeren vijf historische zeilschepen een 24-uurswedstrijd op de Westeinder. Start en finish van deze eerste Zeilfort Zandrace waren bij Fort Kudelstaart. Winnaar werd het 100 jaar oude schip De Twee Gebroeders.

Wethouder Van Rijn verricht de loting met hulp van Martijn de Liefde

De zeilomstandigheden waren niet direct om over naar huis te schrijven. Toen de schepen vrijdagavond van wal staken was het regenachtig en stond er maar weinig wind. Tijdens de race moest er menig maal ‘geboomd’ en soms zelfs geroeid worden om de gang erin te houden. De loting waarmee de startvolgorde werd bepaald, was een handeling die werd uitgevoerd door wethouder Robert van Rijn. Gedeputeerde Esther Rommel gaf om half zeven het startsein door het luiden van een koperen scheepsbel. Deelnemende schepen: Nooit Volmaakt (uit 1910), De Oester (1979), De Onderneming (1890), De Twee Gebroeders (1920) en De Tijdgeest (1910).

Wethouder Van Rijn in gesprek met gedeputeerde Esther Rommel

Zandzakken
Het idee achter de zandrace kwam boven drijven dankzij de geschiedenis van het Fort. Voordat rond 1890 met de bouw van Fort Kudelstaart gestart kon worden, werd de slappe ondergrond (veen) uitgegraven en het gat opgevuld met een enorme hoeveelheid zand afkomstig uit de omgeving van IJmuiden. Dit werd geleverd door zeilende vrachtschepen. Met de Zandrace van dit weekend werden de schepen weer ingezet waarvoor ze indertijd gebouwd zijn: vracht vervoeren, voortbewogen op windkracht. Voor vertrek moest de bemanning eerst nog een stapel zandzakken vullen die onderweg op diverse locaties moesten worden gelost. Elke schipper bepaalde zelf de route. Voorwaarde die aan de bemanning wed gesteld was dat er minimaal één opvarende jonger dan twintig jaar mee moest zeilen.

Bemanning van De Oester

Zwaar maar leuk
“Het was wel zwaar, 24 uur lang varen, met slechts vier uurtjes verplicht rust,” aldus een van de jonge bemanningsleden van De Oester, “maar ook ontzettend leuk.” De schipper van De Oester gaf aan blij te zijn met zijn jeugdige bemanning: “Ze hebben heel veel geleerd, maar vooral ook heel veel plezier gehad. Wie weet worden dit de schippers die in de toekomst op een duurzamere wijze vracht gaan vervoeren.”

Zeilforteigenaar Martijn de Liefde kijkt tevreden terug op de eerste editie van de Zandrace waarvan hij hoopt dat het een traditie wordt. “Dit was een proef om een jaarlijks evenement op stapel te zetten, en in verband met de coronamaatregelen is het nu klein gehouden. Nu al zeggen veel schippers dat ze volgend jaar graag weer willen meedoen. We hopen dan wel op veel meer schepen. En op meer wind.”

Foto’s Arjen Vos

Eén reactie

  1. Als omwonende van het Fort Kudelstaart, heb ik me afgelopen week verbaasd over de gang van zaken op het Fort. En waarom dan wel, hoor ik u zeggen? Nou wel hierom; Naar mijn mening rust er op dit moment een voorlopige voorziening op het Fort Kudelstaart, uitgesproken door de voorzieningen rechter. De rechter was duidelijk in haar vonnis, de komende periode mag er dus niets op het Fort gebeuren dat in tegenspraak is met het huidige bestemmingsplan, net zoals bij de Watertoren het geval is. Groot was dan ook mijn verbazing dat ik een aankondiging las over een ‘zandzakkenrace’ , met als startplaats het Fort Kudelstaart. Mijn inziens is dit een activiteit, waar geen vergunning voor is aangevraagd en niet binnen het huidige bestemmingsplan valt en dus illegaal! Elders hoorde ik dat het geen officiële status had, een illegaal evenement dus. Ik constateer : dubbel illegaal. Nog groter wordt mijn verbazing wanneer ik lees dat gedeputeerde Rommel (VVD) (omen est nomen) de officiële openingshandeling zou verrichten. Inderdaad arriveerde mevrouw Rommel, keurig op tijd, in een taxi (op kosten van de belastingbetaler?) om de illegale zandzakkenrace te openen. Nog veel groter wordt mijn verbazing wanneer AalsmeerVandaag, in een goed stuk, meldt dat de startvolgorde door loting is bepaald. Raad eens wie de loting verrichtte? Jawel, onze wethouder van Rijn (ook VVD), die met een ferme greep in de zak van de Liefde, de trekking heeft verricht, van een dubbel illegaal evenement. De uitspraak van de rechter negerend en de inwoners van Aalsmeer laten zien dat er voor de VVD schijnbaar andere regels gelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel