Vanaf maandag raakt Aalsmeer nog eens 100 bomen kwijt

Gekapte populieren op Driekolommenplein

Door: redactie (Bevat video) Aalsmeer en Kudelstaart zullen de komende tijd nog meer bomen moeten inleveren. Bijna 100 zieke, zwakke en gevaarlijke exemplaren worden vanaf volgende week gekapt. De bomen die het betreft zijn te herkennen aan een groene stip op de stam. Vandaag verdwenen de acht populieren naast de Action op het Driekolommenplein, eerder deze week ondergingen de platanen bij de Zuiderkerk hetzelfde lot. Deze bomen moesten wijken vanwege de bouw van appartementen.

Het gaat volgens de gemeente om bomen die ernstig aangetast of in een aantal gevallen zelfs al dood zijn. Dit is de conclusie getrokken uit de gemeentelijke boomveiligheidscontrole die elke drie jaar plaatsvindt. Deze controle is wettelijk verplicht en de uitkomsten zijn bindend. Het gaat in totaal om 97 bomen, waarvan er dertien op de lijst van waardevolle bomen staan. Voor deze dertien bomen is een kapvergunning aangevraagd. Naar aanleiding van de boomveiligheidscontrole worden de komende tijd ook veel bomen in de gemeente gesnoeid.

Boom met groene stip in de Ophelialaan

Nieuwe bomen
Volgens wethouder Wilma Alink, verantwoordelijk voor het groen in de gemeente doet het pijn om deze bomen te moeten verwijderen. In een persbericht laat ze weten dat ze helaas ongezond of dood zijn en dat veiligheid voorop staat. “We gaan na het verwijderen kijken op welke plekken gaten vallen in het groen en waar het nodig is om nieuwe bomen te planten. Als het om straatbomen of waardevolle bomen gaat, nemen we deze mee bij de volgende bomenrevisie voor herplant,” aldus de wethouder.

Nesten
Het kappen van de bomen waar geen kapvergunning voor hoeft worden aangevraagd en het snoeien gaat maandag 8 maart van start. Hierbij wordt volgens de wethouder goed in de gaten gehouden of er geen vogelnesten in de bomen zitten. Indien dit wel het geval is, blijft de boom staan tot de vogels zijn uitgevlogen en wordt de veiligheid voor de omgeving gemonitord.

Foto’s en film Arjen Vos

 

7 reacties

 1. Het geluid van de kettingzaag ging door merg en been. Dagelijks kom ik op weg naar het dorp langs de nu trieste kale plek. Bomen ziek of gevaarlijk? Welnee moesten gewoon wijken voor de te bouwen appartementen. Realiseert mw. Alink zich wel dat ze er al meer dan 50 jaar stonden!!
  D66 zal ik de komende verkiezingen zeker niet meer stemmen. Is héél Nederland straks hartstikke kaal ;((

 2. Als de wens de vader van de gedachte is, is de beslissing gauw gemaakt.

 3. en nog voor het vallen van de avondklok toog ik naar het Raadhuisplein,
  daar staat Flora van Aalsmeer,
  hoog verheven schoonheid, symbool van bloeiende bomen en planten,
  maar met mijn ladder en bus vol verf kon ik haar nog net raken,
  u herkent haar aan een grote groene stip….

  Flora staat behoorlijk in de weg,
  daarnaast is zij oud en toch ook een beetje ziek,
  en zij is zo vreselijk moe …..
  van al die mensen in de politiek

 4. Dag bomen….., dag vogels……., dag bloemen die we al niet meer hadden.
  Monumentale bomen verklaren we nu ineens ziek.
  Per slot van rekening hebben we zorg voor uw omgeving…………..!!

 5. Wat een vreselijk geluid! Dat gaat door merg en been. Daar word ik heel erg verdrietig van. Dat kan toch niet! Zo n kaalslag I wat zullen ze gemist worden! Die prachtige grote bomen die schaduw, koelte en zuurstof afgeven en fijnstof opnemen. En tziet er ook niet uit. T is om
  te huilen!! Bij Baanvak zag ik pas ook witte grafkruisen op de plaats waar bomen hadden gestaan. Er zijn dus meer mensen die treuren om het verlies van bomen. Daar word ik weer beetje hoopvol van. Ook protesten bij het kappen van de bomen langs Machineweg.
  Wie keurt die bomen in Aalsmeer eigenlijk??

 6. We gaan na het verwijderen kijken op welke plekken gaten vallen en waar nodig nieuwe planten.
  En bij de volgende(over 3 jaar?) revisie herplanten,misschien?
  Ik krijg stellig het idee dat deze wethouder totaal ongeschikt is voor deze functie.De afgelopen jaren is het totale groen in Aalsmeer en Kudelstaart al zwaar onder de maat,en dan gaat deze wethouder nog meer kappen om dubieuze redenen.En zich dan nog afvragen of er terug geplant moet worden?
  Meteen opstappen zou ik zeggen.Gewoon bomen terug plaatsen.Dat is beter voor de flora en fauna,al kun je je afvragen of deze wethouder daar wat mee heeft gezien de kapdrift

 7. Wilma, laat je niets wijs maken: de meeste bomen die in jouw termijn gekapt zijn, stonden alleen maar een beetje in de weg van aannemers en uitvoerders. Met een klein beetje moeite en geld hadden ze kunnen blijven staan! Na de bouw plant je dan wel weer een nieuwe, maar het duurt 40 jaar voordat dat stekkie zijn 40 jaar oude voorganger kan vervangen qua schoonheid, CO2-opslag en luchtzuivering! En ondertussen neemt de CO2- en stikstof-uitstoot alleen maar toe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel