Urbanusparochie in zak en as

De verslagenheid is groot in Bovenkerk na een rampzalige avond waarin de Urbanuskerk grotendeels in vlammen opging. Vanmorgen was er een bijeenkomst in het Noorddamcentrum waar mensen elkaar konden ontmoeten, informatie werd gedeeld en er plaats was voor emoties. Want die waren er onmiskenbaar. De brand raakt het dorp in de ziel.

Gisteravond tegen zeven uur moet de brand ontstaan zijn in de recent gerestaureerde kerk. De dorpsgezichtbepalende toren van het markante kerkgebouw is gespaard gebleven. De rookwolken waren tot in de verre omtrek waarneembaar. De NOS meldde vanmorgen dat de brand vermoedelijk in de meterkast ontstaan is.

Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar leken wat moeite te hebben met het vinden van waterwinplaatsen. Alle ondergrondse waterputten zitten op dezelfde leiding. Doordat meerdere units waren opgeroepen, had het weinig zin om met z'n allen van dezelfde leiding 'af te tappen'. Daarmee zou de waterdruk omlaag gaan, en daarmee ook de opbrengst van bluswater. Locoburgemeester Raat heeft inmiddels laten weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het optreden van de brandweer en de waterwinning.

Evacuatie
Vanwege instortingsgevaar en rookoverlast zijn direct omwonenden geëvacueerd en ondergebracht in een nabijgelegen pand.
 
De brand maakte in de nabije omgeving veel emoties los. Vele Bovenkerkers, en/of Amstelveners, zijn lid van de Urbanuskerk, zijn er getrouwd, gedoopt woonden diensten of andere bijeenkomsten bij. Er werd gehuild en de brand trok zeer veel omstanders, waaronder ook de gebruikelijke ramptoeristen.
 
Monument
De kerk werd ontworpen door 'kerkarchitect' Pierre Cuypers, die ook het Amsterdamse Centraal Station en het Rijksmuseum ontwierp. In 1875 werd met de bouw begonnen en in 1888 werd de kerk ingewijd. Het gebouw was inmiddels een Rijksmonument, evenals de aanpalende pastorie.
 
Samenkomst
Dit weekend vindt het evenement 'Kerkproeverij' plaats en ook in de Urbanuskerk waren rondom dit evenement activiteiten georganiseerd. Zo was er zaterdagmiddag een lezing door Leo Fijen naar aanleiding van zijn boek 'Toekomst zien in de kerk'. (…) Vanmiddag stond een concert gepland waarmee het gerestaureerde orgel in gebruik zou worden genomen.
In plaats daarvan was er vanmorgen om half elf een samenkomst georganiseerd in het Noorddamcentrum, geleid door pastor Jan Adolfs. 
 
Toespraak van hoop
De opkomst was groot, evenals de verslagenheid. Er werd gesproken, er werd hier en daar gelachen, maar er werd ook veel gehuild. “Wij zijn hier bijeen, terwijl wij dat helemaal niet willen”, zo werd geopend door het kerkbestuur. De toespraak was er vooral een van hoop. Hoop die werd ingegeven door onder andere het feit dat de klok in de toren nog loopt en de hele en halve uren slaat. “Hij is net opgewonden, dus we weten niet voor hoelang,” zo werd gezegd. Komende tijd zal onderzocht worden hoe groot de schade precies is en welke mogelijkheden dat nog biedt voor herbouw van het net gerestaureerde kerkgebouw. Pastor Adolfs deed ook nog een woordje en stelde iedereen gerust dat er ten tijde van de brand geen pastors in het gebouw aanwezig waren. Dat verhaal deed namelijk de ronde.
 
Tekst Mariëlle Wegman
 
Foto's (vanaf boven:) bijeenkomst van parochianen in het Noorddamcentrum vanmorgen (Foto Mariëlle Wegman), zo zag de kerk er vanmorgen vroeg uit, brandweermannen tijdens een inspectieronde. Foto's Jaap Maars, zie ook de gallery hieronder.
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel