Uit je dak bij Fun Mania

Mensen die om uiteenlopende redenen het Hornmeerpark bezoeken, zien beetje bij beetje de tennishal ingrijpend veranderen. Er verdwijnen al maanden enorme boomstammen door de zijdeur naar binnen, er zijn voortdurend mannen met gereedschap in de weer en sinds kort verrijst er op het dak van de hal een geraamte van klauterhout. Dat niet alleen, op de buitentennisbanen lijkt een ruimteschip te zijn geland. Het bordje Funmania boven de entree van de hal verraadt al een klein beetje. Hoogste tijd om te zien wat hier nou eigenlijk gaande is.
 
We spreken af op een dag dat de senioren van de OVAK een balletje slaan op de nog overgebleven tennisbanen. De drie banen aan de rechterzijde van de hal zijn veranderd in een timmermanswerkplaats, de twee links zijn volop in gebruik. En blijven dat ook, ondanks de metamorfose die het gebouw nu ondergaat. Samen met de buitenbanen die van kunstgras zijn veranderd naar smashcourt en waar een opblaasbare hal overheen is gezet, heeft de Racketsporthal de beschikking over vijf overdekte tennisbanen. Overigens is tennisvereniging Tennis2Tennis die hier jaren gevestigd was vanwege een teruglopend ledenaantal opgeheven. De in de wijde omtrek bekende toernooien zoals de Fiqas-wintercompetitie en het kersttoernooi blijven nog wel gewoon jaarlijks terugkerende evenementen.
 
Wat er gebouwd wordt aan de rechterzijde van het complex, grenst aan het ongelooflijke. Een klimpark dat zijn gelijke niet kent. Door de wirwar van immense boomstammen van Douglas sparren is het nu nog lastig het bos te zien maar in de rondleiding die later volgt wordt wel duidelijk hoe ingenieus alles is uitgedacht. 
 
Funpark 2.0
Verantwoordelijk voor de transformatie zijn haleigenaar Erwin Hermes en Wim Teunissen, bedenkers van het concept. Met Wim Teunissen hebben we deze morgen een afspraak. De in Aalsmeer neergestreken 33-jarige ondernemer uit het oosten van het land noemt dit concept ‘Funpark 2.0’. “Meestal is een klimpark uitsluitend voor kinderen. Wij gaan een stapje verder omdat klimmen, glijden, springen en voetballen wat ons betreft niet leeftijdgebonden is. Die elementen worden hier allemaal spelenderwijs en laagdrempelig benadrukt waarbij het ‘fun’ element het belangrijkste is. Dus ook de mensen van de OVAK kunnen hier straks terecht. Onze doelgroep is breed. Van bedrijfsfeesten tot schoolreisjes en van voetbalteams tot gezinnen,” aldus de enthousiaste Teunissen die in Doetinchem een soortgelijk concept succesvol wist te maken. 
 
Thuis in Aalsmeer
De Oosterling voelt zich uitstekend thuis in Aalsmeer. “Net als in de Achterhoek houden jullie hier ook van hard werken en doorzetten. Mijn indruk is dat hier fijne mensen wonen die van gezelligheid houden en toegankelijk zijn. Toen we bij het opzetten van de tennishal vrijwilligers zochten, hadden we in mum van tijd 30 aanmeldingen.” 
 
Veiligheid
Geïnspireerd door skipistes, heeft Funmania een groen, rood en zwart parcours waarmee de moeilijkheidsgraad wordt uitgedrukt. Veiligheid voor alles, dus iedere bezoeker krijgt een zogenaamd harnas aangemeten waarmee het gekozen parcours gezekerd wordt afgelegd. Ook een helm hoort bij de uitrusting. 
 
Zo’n 250 bezoekers kunnen zich tegelijkertijd uitleven in en op de hal. 
 
Achtbaan
Exact omschrijven wat hier straks allemaal te doen is, zou teveel zijn voor in dit artikel. Om een paar hoogtepunten kunnen we niet heen. Met stip op één zetten we de ‘Zipcoaster’ waarmee je vanaf een op het dak gebouwd platform hangend in je harnas langs een rail het hele gebouw door glijdt. Een achtbaanbeleving waarbij je eerst een stukje hoog boven de hal slingert, door een gat in het dak naar binnen zoeft om een halve minuut later beneden een zachte landing te maken. Ook leuk: de vrije val naar keuze. In een zacht luchtkussen verdwijnen of van een zeven meter hoog platform springen en zacht geremd worden dankzij een mechanisme verbonden aan je levenslijn. Koorddansen, sleetje rijden van een nagebootste sneeuwhelling, schaatsen op een kunstijsbaan of de weg zien te vinden uit een 3D-doolhof, het kan allemaal. Voetballiefhebbers kunnen uit de voeten in een pannakooi.
 
Binnen en buiten
Dat ook van het dak een klimpark is gemaakt is een doordachte zet, legt Teunissen uit: “Met de warme zomers van de laatste jaren, is er veelal weinig animo om in een snikhete indoorhal de dag door te brengen. Daarom hebben we hier gelegenheid om je binnen en buiten te vermaken.”
 
Het dak zelf wordt overigens niet aangeraakt door de toekomstige klauteraars, alles loopt via lijnen en balken door de lucht. Alles bij elkaar telt Funmania 1800 vierkante meter beweegmogelijkheden. 
 
All-you-can-eat
Aan de rondleiding die Teunissen geeft, komt nauwelijks een einde. Van de twee voormalige squashbanen zijn een speel- en vergaderruimte gemaakt en om het de bezoekers helemaal naar de zin te maken is een interessant horecaconcept bedacht. “We bieden een all-you-can-eatconcept waarbij we eindeloze bytes op planken presenteren, voor alle eters zit er straks wel iets tussen.”
 
De bar en keuken zijn verplaatst naar het midden van het complex zodat zowel de tennisliefhebbers, de bezoekers van Funmania als de restaurantgasten eenvoudig bediend kunnen worden. 
 
Parkeren
Maakt Teunissen zich geen zorgen over de parkeerdruk die nu vanwege het voetbalcomplex al zo hoog is en met het verwachte bezoekersaantal nog verder kan oplopen? “Niet direct, bij ons zal het zwaartepunt vooral in de middag liggen en meestal is de grootste drukte bij de voetbal op zaterdagochtend. Onze gasten kunnen bij grote drukte eventueel gebruik maken van de parkeerplaats bij het zwembad. We hebben een onderzoek laten uitvoeren waaruit bleek dat het allemaal moet kunnen.”
 
Wat de entreeprijs betreft, houdt Teunnissen nog een slag om de arm. Hij zegt het principe te willen doorbreken dat je veel geld kwijt bent als je met je gezin wat leuks wilt doen. “Fun Mania wordt een betaalbare attractie waar je onbeperkt je gang kunt gaan.” 
 
Komende week gaat Fun Mania proefdraaien. 
 
Tekst en foto's Arjen Vos
 
(advertentie)

Eén reactie

  1. Jullie zijn super goed ik ben daar al 2keer geweest jullie hebben super lieve collega ‘s jullie mogen trots zijn ik hoop dat het gebouw nog lang en gelukkig open is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin