Tuinbouw Battle plant zaadjes op basisscholen

Startschot bij groep 7 in de Oosteinderschool (Foto pr)

Door: redactie. Diverse basisscholen in de regio doen sinds deze eerste schoolweek in het nieuwe jaar mee met de Tuinbouw Battle. In Aalsmeer gaan de Jozefschool en de Oosteinderschool proberen zo goed mogelijk tulpen te kweken en die voor de hoogst mogelijke prijs te verkopen. De wedstrijd is een initiatief van diverse tuinbouw gerelateerde instellingen en bedrijven.

Bij de Oosteinderschool werd de aftrap gegeven door wethouder Bart Kabout en kinderburgemeester Stan van Kessel. Twee groepen 7 gingen direct aan de slag met de tulpen. Bij de Jozefschool werden de karren met tulpenbollen naar twee groepen 8 gebracht. Bij beide scholen is uitleg gegeven over het project door Bart Verhaar, een van de begeleiders van de Tuinbouw Battle.

Wethouder Bart Kabout en kinderburgemeester Stan van Kessel (Foto pr)

Carrière in tuinbouw
Via dit project maken de leerlingen spelenderwijs kennis met de tuinbouwsector. Bedrijven in de regio Aalsmeer kweken miljoenen bloemen en planten die hun weg door heel Europa vinden, en ver daarbuiten. Maar het is voor bedrijven moeilijk om goed-gekwalificeerde medewerkers te vinden voor onder andere de logistiek, ICT, marketing, de teelt en techniek. Via deze battle hopen de initiatiefnemers bij de jeugd een zaadje te planten waardoor ze in de toekomst wellicht kiezen voor een carrière in de tuinbouw.

Uitdagende scholenstrijd
Op de beide basisscholen zijn teeltkarren met twee lagen tulpen geïnstalleerd. Boven elke teeltlaag hangt ledverlichting die de tulpen belicht. Uiteindelijk worden na vier weken zo’n 400 tulpen geoogst. Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Tijdens dit project gaan de leerlingen ook op bezoek bij een tuinbouwbedrijf in de regio.

Daarnaast is de Tuinbouw Battle ook een uitdagende strijd tussen scholen in de regio. Er doen vijftien klassen mee van basisscholen uit Aalsmeer, Uithoorn, Kudelstaart, Rijnsaterwoude en Hoofddorp. De leerlingen mogen zelf bedenken hoe ze hun tulpenoogst tegen een zo hoog mogelijke prijs verkopen: via een veiling, een evenement of deur-tot-deur verkoop. De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle.

Nieuwe rondes
Voor het schooljaar 2023/2024 worden er nieuwe rondes georganiseerd. Scholen die hieraan willen deelnemen kunnen contact opnemen met Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer via monique@greenportaalsmeer.nl.

De Tuinbouw Battle wordt mogelijk gemaakt door Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centrale, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin