Tijdelijk stuk Middenweg dupeert bewoner – of niet?

Met een tijdelijk weggedeelte op de Middenweg wil de gemeente de wijk Aalsmeer-Oost zo snel mogelijk verbinden met de nieuwe N201. Daar is behoefte aan bij de bewoners, weet ze. Nu al gebeurt het herhaaldelijk dat automobilisten de fietsbrug nemen, omdat ze geen zin hebben in een omweg. Zelfs een marechausseebusje deed dat onlangs. VVD-raadslid Wim Spaargaren constateerde dat met eigen ogen.

Komt dat stuk Middenweg er binnenkort? Morgenavond neemt de gemeenteraad er een besluit over. Het tijdelijk wegvak tussen de Machineweg en de opritten naar de N201 zou met een bocht om de woning op Middenweg 55 heen geleid moeten worden. De bestaande fietsbrug nabij het huis verdwijnt en wordt vervangen door een duikerconstructie met daarop twee rijbanen van drie meter breed.

Niet vrolijk van Green Park
De nieuwe weg is leuk voor inwoners van Oost, zou je zeggen. Daar waren de fracties op het beraad van 12 september dan ook best blij mee. Een definitieve weg zit er immers nog niet in, want het economisch tij zit tegen.

Of zoals wethouder Gertjan van der Hoeven van ruimtelijke ordening het uitdrukte: “We worden niet vrolijk van de voortgang van Green Park Aalsmeer. Er zijn wat ontwikkelingen, maar het gaat erg langzaam. Het is gevaarlijk een jaartal aan een definitieve weg te hangen. Maar het kan ons niet snel genoeg gaan, vanwege de zware financiële lasten voor de gemeente.”

Lang wachten
Die tijdelijkheid van de weg is het probleem. Het liefst trekt de wethouder de weg meteen rechtdoor tussen Machineweg en N201. Dwars over het huis dat op het traject staat. Maar Green Park staat stil en het geld ontbreekt. En de bewoners, de familie Hooijman, zijn boos.

In 2001 wist Hooijman volgens Spaargaren dat de woning weg ging en in 2008 en 2009 bevestigde de gemeente dat nog eens. En nu blijft het huis staan… Zeker tot 2018. “En misschien schuift het nog verder naar achteren,” aldus Van der Hoeven. “Het is heel ongewis.”

Slechte communicatie
Hooijman had advocaat Julliëtte Zwinkels als inspreker naar het beraad gestuurd. Ze vroeg de gemeenteraad “op dit moment” geen fiat te verlenen voor de wegaanleg. Haar bezwaren: de verkeerssituatie wordt onoverzichtelijker en de geluidsoverlast voor het huis neemt “zeer fors” toe. Bovendien is de gemeente in de ogen van de advocaat nalatig geweest in de contacten met de familie.

Begin dit jaar was de gemeente zelfs al voortvarend gestart met het plaatsen van piketpaaltjes ter voorbereiding van het aanleggen van de weg, zonder overleg met Hooijman. Het werk werd snel een halt toegeroepen. De gemeente wil het ditmaal volgens de wethouder “netjes” doen. Verkeersdeskundigen hadden hem ingefluisterd dat het met de veiligheid op de tijdelijke weg goed zit. Van der Hoeven gaf toe dat “er hier en daar niet goed gecommuniceerd” is. “Maar er is wel véél gecommuniceerd.”

Veredeld zandpad
Op het beraad zat de verkeersveiligheid de VVD niet lekker. “Er zal maar wat gebeuren,” zei Spaargaren. Hij sprak van een “amateuristische” tijdelijke oplossing. “Een veredeld zandpad wordt een klein beetje geüpgrade met veel kosten om het later weer af te breken.” Hij verzocht de wethouder de financiële cijfers van een tijdelijke en definitieve weg naast elkaar te zetten, ter vergelijking. Die toezegging kreeg de VVD'er.

Ook Ton Smit (CDA) vroeg om aandacht voor de veiligheid. Er rijden straks vijf- tot zesduizend auto's over de weg. Ook veel fietsers maken er gebruik van, deels op een vrijliggend fietspad, deels op fietssuggestiestroken. “Juist omdat het tijdelijk is, moeten we op de verkeersveiligheid extra alert zijn,” vond Smit.

Leuk spelletje
Alle woordvoerders hadden er behoefte aan in de eigen fractie nog eens rustig over het Middenwegplan te praten. Vooral omdat ze boven tafel wilden hebben hoe de contacten tussen de gemeente en Hooijman zijn gelopen. “Mijn gevoel zegt: ga in overleg om een definitieve oplossing te realiseren,” suggereerde Willem Kikkert (PACT)  beide partijen.

De fracties zullen inmiddels de twee beloofde lijstjes over de “contactmomenten” ontvangen hebben. De een van de wethouder, de ander van Hooijman. “Ik ben benieuwd naar de lijstjes. Dat wordt een leuk spelletje,” verkneukelde AB'er Dick Kuin zich bij voorbaat.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin