Tien jaar AalsmeerVandaag

De eerste redactievergadering in 2014 met Ilse, Han en Arjen (Foto archief AV)

Door: Ilse Zethof. Aan mij de eer om de eerste column in dit nieuwe jaar te schrijven. Dus proost op 2024. Dat het maar een mooi jaar mag worden! Ook al had ik deze eer al eerder gekregen, het is echt toeval. Hoofdredacteur Arjen houdt altijd netjes een lijstje op volgorde bij en ik was als columnist weer aan de beurt om iets wat mij bezighoudt ‘op papier’ te zetten. En ook nog eens op een mooie datum, want vanmiddag wordt het tienjarig jubileum gevierd van AalsmeerVandaag in het Flower Art Museum. Precies vandaag tien jaar geleden ging deze nieuwswebsite de lucht in.

Ik stond aan de wieg hiervan, samen met Arjen Vos en Han Carpay die tot veler verdriet in februari 2016 is overleden. Het idee kwam van hem en zonder Han was er geen AalsmeerVandaag. Maar door drukte rond mijn gezin en (vrijwilligers)werk was ik niet in staat om hier op dagelijkse basis mee door te gaan. Bestuurslid en columnist ben ik echter nog wel gebleven en ik kijk op de achtergrond mee. Uiteraard draag ik deze mooie website een zeer warm hart toe, het is tenslotte ook een beetje mijn kindje. Ik ben erg blij dat Arjen het voor elkaar heeft gekregen nog steeds zo actief te zijn. Uiteraard samen met zijn team van redactieleden, fotografen en columnisten, maar hij heeft het ondanks alles toch maar mooi voor elkaar gekregen dat er nog steeds dagelijks nieuws te lezen is. Complimenten!

Wie mij een beetje kent weet dat ik me vaak dingen persoonlijk aantrek en dat is iets wat je als schrijver niet moet doen. Als redacteur ben je natuurlijk onafhankelijk en altijd heb ik hoor en wederhoor bij mijn artikelen toegepast. Dat hoort ook zo. Maar als columnist mag je wel je eigen mening geven of wanneer je een beschouwing schrijft. Dat vind ik soms best moeilijk. Er kwamen in die jaren best wat lastige issues aan het licht, waar niet iedereen even blij mee was. Maar altijd hadden we in het achterhoofd: heeft de lezer hier wat aan? Is het informatief en moet en kan dit naar buiten? Maar AalsmeerVandaag is altijd onafhankelijk, betrouwbaar en transparant geweest. En nog steeds.

Hard op de inhoud…
Die gifbeker, waar ook de burgemeester het in zijn nieuwjaarstoespraak over had, en die je ook als schrijver soms over je heen krijgt, is niet altijd fijn. En zoals onze burgervader aangaf, juist politici krijgen hiermee te maken. Zo makkelijk is het om de gemeente de schuld van alles te geven. Vaak erg kort door de bocht vind ik het. Hij gaf het mooi aan in zijn praatje ‘met die afrekencultuur moet het maar eens afgelopen zijn’. Ik ben het met hem eens. Iedereen doet zijn best, tenminste daar ga ik vanuit, maar het is mensenwerk. Zoals hij ook aanhaalde: ze helpen waar mogelijk om dromen, idealen en een toekomstbeeld waar te maken, maar naar menselijk vermogen. Verder gaf hij goed aan dat je van de politiek lef en leiderschap mag verwachten en dat ze de samenleving als geheel naar een hoger niveau moet tillen. Hun sneuvelbereidheid (mooi woord) is allemachtig groot, maar je moet wel hard op de inhoud zijn en zacht op de persoon. En hierin zie ik vooral ook de rol van de media, als AalsmeerVandaag. Kritisch, oplettend, maar zeker ook rechtvaardig en informatief. Die social media roepers, waarover ik al eerder heb geschreven, die blijven er altijd. Ga dan zelf de politiek in in plaats van alleen maar commentaar geven. Of meld je aan als schrijver voor AalsmeerVandaag. De site kan altijd nog wel wat mensen gebruiken. Het liefst mensen die kunnen schrijven uiteraard en bovenal onafhankelijk kunnen zijn.

Arjen en medewerkers, ga zo door! Ik blijf over jullie schouders meekijken.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin