‘Tentdienst beste start van feestweek’

Voor het 20e achtereenvolgende jaar wordt komende zondag de feesttent op het Praamplein gebruikt als onderdak voor een kerkelijke viering. Gedurende de feestweek staat de tent bol van de activiteiten waarbij het publiek ‘helemaal los’ kan gaan. De kerkdienst is ook zo’n activiteit. Zij het met een iets ander karakter. De viering met als thema ‘Whats Upp!?’ begint om 10 uur.

Vier kerken organiseren gezamenlijk deze tentdienst: Dorpskerk, Lijnbaankerk, Oosterkerk en CAMA. Het gebeuren is uitgegroeid tot een feestelijke viering die nauwelijks te vergelijken is met een traditionele kerkdienst. De entourage is indrukwekkend.
 
Dankzij de aankleding en de moderne techniek waarbij ‘gespeeld’ wordt met licht, geluid en filmbeelden, wordt er een sfeer neergezet die prikkelt van begin tot einde. Speciaal voor deze editie is er een vlag ontworpen waarop de tekst prijkt: ‘Tentdienst Aalsmeer: de beste start van de Feestweek.’
 
De techniek maakt het tevens mogelijk dat het thema interactief wordt benut. Via de mobiele telefoon kunnen bezoekers 'appjes' sturen die tijdens de dienst op het scherm geprojecteerd worden. 
 
Kerkmuren
Jan Martijn Abrahamse, predikant van de Aalsmeerse CAMA Gemeente, is een van de drie voorgangers die betrokken zijn bij de organisatie. Hij houdt onder het tentdak een (korte) preek en kijkt uit naar heel veel bezoekers.
 
“De tentdienst is een gezamenlijke kerkdienst waarbij we vanachter onze kerkmuren vandaan komen om iedereen in Aalsmeer van harte welkom te heten.” Ook mensen die normaal niet naar een kerk gaan, worden door Abrahamse uitgedaagd om te komen. “Iedereen die wil weten wie Jezus is, moet zeker langskomen. Dat kan nu in de tent, maar ook gewoon elke zondag in een van onze kerkdiensten.”
 
Levend Aalsmeer
Ook voorganger van de Dorpskerk, Edjan Westerman, hoopt zondag op een flinke toestroom van mensen. “Van jong tot oud, iedereen is van harte welkom,” zegt de voorganger, die tijdens de dienst verantwoordelijk is voor een interactief kindermoment.
 
Op de vraag waarom iedere Aalsmeerder zeker één keer de tentdienst bezocht moet hebben, antwoordt Westerman enigszins cryptisch. “Omdat men ook daardoor op een bijzondere manier een stuk levend Aalsmeer kan leren kennen. Het gaat om een kerkelijke samenkomst met een combinatie van beeld, licht, muziek en stemmen. En misschien wel met 1400 mensen. Dat is echt uniek!”
 
Videoschermen
Op muzikaal gebied is er een uit verschillende kerken samengestelde zang- en muziekgroep die het voortouw neemt. Luisteren of meezingen. Het mag allebei.
 
De dienst kan op elke plek in de tent duidelijk gevolgd worden dankzij grote videoschermen. Anders dan voorgaande jaren zijn er naast de 1100 zitplaatsen ook ruim 300 staanplaatsen gecreëerd. Wie zeker wil zijn van een stoel wordt geadviseerd op tijd te komen. De tent is vanaf half tien open.
 
Levensvraag
Het thema van dit jaar is ‘What’s Upp!?’ Een kwinkslag naar de moderne manieren van communiceren in combinatie met het stellen van de meest gestelde levensvraag: Is er wellicht toch meer tussen hemel en aarde…? De Bijbelse Mozes kreeg het antwoord op die vraag heel concreet te horen. Naast Jan Martijn Abrahamse en Edjan Westerman zal ook voorganger van de Christelijk Gereformeerde kerk, Pim Hogenbirk, deze dienst in Mozes’ voetsporen op zoek gaan naar antwoorden.
 
De tentdienst is vanwege locatie en karakter zeer laagdrempelig. Verzoek van de organisatie: kom op de fiets. Parkeerruimte is schaars.
 
Foto's: (boven) voorgangers Jan Martijn Abrahamse (links) en Edjan Westerman hebben zin in zondag (foto Arjen Vos); (midden en onder) de tentdienst vorig jaar. De editie van dit jaar belooft eveneens weer een feest te worden (foto's archief AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin