Talent en beperking dicht bij elkaar

Week van de veiligheid, Kinderboekenweek, Week van de opvoeding… Het is me het weekje wel deze week. In de CanDance studio kwamen afgelopen week zo’n 400 kinderen verspreid over vier dagen bij elkaar om mee te doen aan een project over talenten. De conclusie was voor velen verrassend: iedereen bleek over talent te beschikken!
 
De Binding, Sportservice Haarlemmermeer, het Cultuurpunt en de gemeente hadden voor het tweede opeenvolgende jaar de handen in elkaar gestoken om kinderen eens op een andere manier waardevolle kennis bij te brengen. Drie workshops werden er in een dagdeel afgewerkt. Alle gegeven door mensen met een beperking: blind, niet kunnen lopen of hazenlip.
 
Billen
Maar ook over het begrip ‘beperking’ werden deze week de standpunten bijgesteld. Wethouder Gertjan van der Hoeven, die de week opende, kreeg alle aandacht van de kinderen toen hij bekende zelf ook een beperking te hebben. “Mijn beperking is dat ik slecht zie en een bril nodig heb. Zonder bril begin ik niks,” aldus de wethouder.
 
In groepen gingen de kinderen uiteen. Van zitvolleybalspeelster Djoke van Marum, die drie keer heeft meegedaan aan de Paralympische Spelen, leerden de kinderen op hun billen te blijven zitten. “Als je maar even met je billen omhoog komt, krijg je een strafpunt,” legde ze uit. Al billenschuivend werd de dansvloer van CanDance mooi opgewreven en leerden de kinderen op een andere manier bewegen.
 
'Wees jezelf'
Bij rapper ‘Snelle’, vorig jaar ook al van de partij, werden de kinderen uitgedaagd iets van zichzelf bloot te geven.
 
“Doordat ik een hazenlip heb, ben ik anders. Maar juist met die hazenlip onderscheid ik mezelf van andere rappers.” Zijn boodschap ‘wees jezelf’, kreeg uiting in vele raps die de kinderen vervolgens schreven.
 
Met landbouwplastic was een deel van de studio totaal verduisterd. De kinderen zagen geen hand voor ogen en dus ook niet de hapjes die hen werden voorgeschoteld. Het was eng en spannend, maar door de duisternis werd wel een extra beroep gedaan op de smaakpapillen. En dat was precies de bedoeling. Deze workshop werd georganiseerd door ‘C-taste’, een door blinden en slechtzienden gerund restaurant in Amsterdam waar ook in het donker gegeten kan worden.
 
Omdat Aalsmeer een JOGG-gemeente (Jongeren Op Gezond Gewicht) is, was de pauzetraktatie verantwoord. Een banaan en water van de tap.
 
Foto’s van boven naar beneden: lesje zitvolleybal met Djoke van Marum; vragen stellen over ‘eten in het donker’; rapper ‘Snelle’ vertelt over hoe kinderen zichzelf kunnen blijven. (Foto’s Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel