Stof tot napraten bij herdenking

Kerkklokken die niet zwegen, rumoerige jongeren bij de pin-automaat, een compleet terras dat twee minuten stilte in acht nam, een serie opmerkelijke gedichten en een indringende toespraak van burgemeester Nobel. De Dodenherdenking leverde genoeg stof op om over na te praten .
 
De aandacht voor dodenherdenking lijkt de laatste jaren steeds meer toe te nemen. Zowel bij de bijeenkomst op het Raadhuisplein, de Buismalaan in Oost als de Schweitzerstraat was de opkomst groot. Opvallend was dat de verschillende generaties goed vertegenwoordigd waren. Grootouders met kleinkinderen wachtten geduldig op wat komen ging. Nieuw was ook de (zichtbare) aanwezigheid van veteranen.
 
Op het Raadhuisplein was het Aalsmeerse Harmonie dat de samenkomst muzikaal begeleidde. Kinderen van de Jozefschool lazen gedichten voor die ook in het programmaboekje waren opgenomen. Daar had best een juf of meester wat meer aandacht aan mogen besteden. Niet alleen zaten ze vol spelfouten, ook werd de geschiedenis geweld aan gedaan. Over Hitler die de baas was in plaats van Juliana…
 
Agent Erik van der Brun moest een groepje jongeren, dat schijnbaar geen benul had van de herdenking, tot stilte manen bij de pin-automaat van de bank aan de Van Cleeffkade.
 
Vluchtelingencrisis
Burgemeester Nobel haalde in zijn toespraak de vorige maand overleden Amstelveense inwoner Jules Schelvis aan die het concentratiekamp Sobibor had meegemaakt. “We moeten de oorlog als waarschuwing in herinnering houden,” had Schelvis in een tv-interview gezegd. Volgens Nobel is de geschiedenis zich aan het herhalen. “Op dit moment zijn 60 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, vervolging en oorlog. De huidige vluchtelingencrisis roept herinneringen op aan de vooravond van de tweede wereldoorlog toen joodse vluchtelingen in veel landen op dichte grenzen stuitten. Is de vrijheid van de vluchteling en recht op een menswaardig leven ook onze zorg of geven wij alleen om onze eigen vrijheid?” vroeg Nobel zich hardop af.
 
Tevens liet Nobel de terreurdreiging niet ongemoeid: “Juist nu onze vrijheid op de proef wordt gesteld, moeten we haar steviger omarmen. Dat vereist moed; om elkaar te blijven respecteren, naar elkaar te blijven luisteren en samen een weg te vinden in deze turbulente tijd.”
 
Ook kinderburgemeester Vince Boom hield een toespraak. Daarin refereerde hij aan de verhalen die zijn opa over de oorlog vertelde. Aan trompettist Marcel Spaargaren was vervolgens de eer om vanaf het bordes van het gemeentehuis het taptoesignaal te geven. 
 
Technisch mankement
De twee minuten stilte in het centrum waren niet geheel stil. Naast het hartstochtelijke getjilp van een merel, pal boven de menigte, bleven de kerkklokken van de nabij gelegen Karmelkerk eveneens enthousiast luiden. Een technisch mankement bleek later. Koster Meijerink had het mechaniek een halve minuut voor acht uur uitgezet, maar het apparaat dat de klokken aanstuurde, vertoonde kuren. Een technisch expert die het hoorde en in de buurt was, wist het euvel te verhelpen. Toen waren de twee minuten stilte reeds gepasseerd.
 
Noemenswaardig was verder dat op deze zwoele avond het overvolle terras van Oh! In de Ophelialaan deelnam aan de herdenking. De vlag hing halfstok boven de dinerende gasten die allen respectvol met de twee minuten stilte omgingen.
 
Oost
In Aalsmeer-Oost bij het Hell's Furymonument was eveneens veel publiek op de been waarbij opvallend veel kinderen. Mannenkoor Con Amore verzorgde de muzikale omlijsting en ook hier waren toespraken en gedichten.
 
Kudelstaart
Het eerder gepubliceerd verslag uit Kudelstaart is hier te vinden.
 
Foto’s Arjen Vos en Jaap Maars (zie ook de gallery)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel