Starttoren als icoon voor Zeilfort Kudelstaart

Ontwerp starttoren 'Pers du Fort' van Marie-Stella Livrieri

Door: Arjen Vos. De vijf komende zondagen in november staan de deuren van Fort Kudelstaart open om mensen een kijkje te gunnen op een expositie van starttorens. Afgelopen zaterdag werden de ontwerpen gepresenteerd door studenten van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

De opdracht aan de studenten was volgens Zeilfortondernemer Martijn de Liefde om voor het Fort een ‘icoon voor de watersport’ te ontwerpen. “Dat je de starttoren vanaf het water ziet en denkt: daar is iets te zien en te beleven. Een object met aantrekkingskracht.” Daarin lijken alle zeven ontwerpers wel geslaagd. De toren met een maximale afmeting van 7 x 7 x 11 meter wordt gesitueerd naast het kanon op de kop van de dam die het Fort afschermt van de Grote Poel. Eén voor één gaven de studenten zaterdagmiddag toelichting op hun ontwerp. Er bleek opvallend veel variatie te zitten in zowel uitvoering als materiaalkeuze. Hout, metaal, nostalgisch en modern. Zoveel architecten, zoveel stijlen. Hoewel het volgens De Liefde niet om een officiële prijsvraag gaat, zou het wat hem betreft wel leuk zijn als het publiek een winnaar aanwijst waarmee richting wordt gegeven aan het definitieve plan. De Liefde: “Momenteel word het masterplan besproken en zijn we in afwachting van de definitieve bestemming ergens in december.”

Studenten geven uitleg over hun ontwerp

Elke zondag in november is het fort geopend van 14-17 uur en kunnen mensen in groepjes van maximaal vier de ontwerpen bewonderen en hun mening ventileren. Tevens zijn de masterplantekeningen te zien. Op de bonnefooi het Fort bezoeken kan betekenen dat er een wachttijd is. Beter is het een bezoek aan te kondigen via de mail: havenmeester@zeilfort.nl

Zeiltrainingscentrum
Een andere ontwikkeling is die van de aanstelling van officieel zeilcoach Stefan de Vries op het Fort die hier vanaf januari aan de slag gaat. De Liefde: “Zeilfort Kudelstaart wordt het derde zeiltrainingscentrum van Nederland naast Scheveningen en Medemblik. Stefan is als gerenommeerd nationaal zeilcoach onder meer belast met de Optimistenklasse. Het is de bedoeling dat hij ook wedstrijden gaat organiseren vanaf het Fort. We zijn tevens bezig met het opzetten van een roei/zeilvereniging die het Fort als thuisbasis heeft.”

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery met alle ontwerpen onder de advertentie van Sparnaaij juweliers.


 

 

 

 

2 reacties

 1. Megalomaan is het plan zeker niet. Denk eerder dat U met uw commentaar een soort paard van Troje bent
  een aanwinst voor Aalsmeer en de watersport op de westeinder.
  Commentaar is zo gemaakt .
  Stuur eens positieve creatieve ideeën naar de ontwikkelaar.
  m.vr.grt
  Willem

 2. Dit plan en andere megalomane plannen rond het fort Kudelstaart laten zien dat straks dit fort geen fort meer zal zijn zoals we die kennen op andere plaatsen van de Stelling van Amsterdam.

  De gemeente heeft hier een Paard van Troje binnen gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin