Staking op veiling gaat door – start 18.00 uur

De 24-uursstaking bij FloraHolland gaat door. Om 18.00 uur leggen de eerste medewerkers van de avondploegen het werk plat. Niet alleen in Aalsmeer, de grootste veiling, maar ook in Naaldwijk en Rijnsburg. De vakbonden zien geen enkele reden om de oproep tot staken in te trekken. Onbekend nog is hoeveel medewerkers daadwerkelijk gaan staken (UPDATE 22.30 uur: in Aalsmeer circa 60 ingeschreven stakers).

Bij het Expeditiecentrum Aalsmeer (ECA) nabij de hoofdingang is een witte tent van 10 bij 10 meter geplaatst om de stakers op te vangen. Ook staan er een toiletwagen en een patatkraam. Dit biedt nog soelaas omdat de toeloop van stakers vanavond gering zal zijn; de avondploeg telt nog geen honderd medewerkers. Morgenochtend, als de veiling volop in bedrijf is, verhuizen de stakers naar de Bloemhof in Aalsmeer-Oost. Op dit moment zijn vakbondsleden op het veilingterrein pamfletten aan het uitdelen.

De vakbonden zijn, zacht gezegd, niet blij met de manier waarop FloraHolland vanmiddag de publiciteit heeft gezocht. Persbureau Novum bracht het bericht naar buiten dat de voicemail van CNV-bestuurder Kitty Huntjens was ingesproken met de mededeling dat de veiling bereid zou zijn te praten. “Dat is niet waar. Ze liegen,” vertelt Huntjes zojuist.

Onrust zaaien
Volgens de CNV'er “zaait dat onrust onder de medewerkers”. Met zulke onwaarheden krijgen de bonden de zwarte piet toegespeeld. “Officieel weet ik van niets,” zegt ze. Wat haar betreft stuurt de veiling een mail waarin de bonden worden uitgenodigd voor een gesprek en aangegeven wordt wat de veiling de bonden kan bieden.

Ze wacht op concrete voorstellen van FloraHolland. Huntjens ziet vooralsnog geen aanleiding om de staking niet door te laten gaan. Ze wijst erop dat de beide vakbonden, CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten, “helemaal op één lijn” zitten.

Spannend
Een vakbondskaderlid in Aalsmeer vindt de actie “spannend”. Vooral ook omdat nog onduidelijk is hoeveel FH'ers zullen aan de staking meedoen. “Veel collega's zijn het weliswaar eens met wat we willen. Maar ze willen toch loyaal zijn aan kwekers en kopers, die soms wel 10% van hun jaaromzet uit deze Valentijnpiek halen.” De bonden geven medewerkers die toch graag hun plicht vervullen, een alternatief door ze vakbondshesjes aan te bieden. Zo kunnen niet-stakers hun geluid laten horen.

De toon van de veiling in haar eigen berichtgeving was vanochtend opeens anders. “FloraHolland heeft de signalen van medewerkers gehoord. We willen praten en de hand naar bonden uit om te praten.” Eerder deze week was de toon feller en sprak de veiling van “halsstarrige” bonden en “onrealistische” eisen.

Centenkwestie
Het draait in het conflict tussen veilingdirectie en bonden vooral om de ontslagvergoeding en reistijdregeling. “Het gaat alleen om de centen, al zegt niemand dat hardop,” aldus het Aalsmeerse kaderlid. Hij zegt dat de bonden hopen dat er “geen rotzooi” komt. “We doen er alles aan om escalatie te voorkomen. We denken dat FloraHolland dat ook zal doen.”

De veiling gaat ervan uit dat het werk in de Valentijnpiek morgen met de maatregelen die genomen zijn, redelijk normaal kan doorgaan. Ze doelt op de aanvoer van bloemen en planten en de processen rond het veilen. “Wij verwachten daarbij enige vertaging,” schrijft FloraHolland.

Zie hier het artikel van dinsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin