Spontaan Chinees kunstwerk krijgt goedkeuring buurt

Afgelopen zondag verrees er een waar staaltje Chinese kunst in ons dorp. Tegenover de watertoren, onder aan de dijk bij de vijver was een bedrijvigheid die een tikje ongewoon aandeed. Een groep mensen verzamelde stokken en ander natuurlijk materiaal en bouwde kunstobjecten. Onder toeziend oog van buurtbewoners ontstond iets moois. Zomaar spontaan. 

Leraar bloemsierkunst Mark van Eijk geeft soms les op de het Roco Floral Design in Peking, waar ook zijn vriend Song Tao aan verbonden is. Samen hebben zij in Nederland bij een bedrijf gewerkt en hebben sindsdien regelmatig contact. Op het schema van Tao stond een trip met zeventien studenten naar de IPM in Essen. Deze internationale plantenbeurs trekt al jaren meer dan 50.000 bezoekers, onder andere uit China. Voor studenten aan de school in Peking is het een onderdeel van hun studie. 

Tao bedacht dat het leuk was om ze ook kennis te laten maken met de Hollandse cultuur en regelde met Mark een tussenstop in Aalsmeer. 

Opgaan in de natuur
Na het onvermijdelijke bezoek aan Flora Holland en de klok op maandagmorgen, bleef de zondag over om een staaltje Land Art te laten zien. En zo geschiedde het dat er een groep van ongeveer twintig mensen zich tegoed deden aan de stokken, bladeren en meegenomen bloemen. In de loop van de dag ontstonden er diverse kunstobjecten al dan niet hangend in de boom. 

Sommige met fijne bloemetjes en takjes, andere weer wat grover, alles bij elkaar gehouden met touw, zodat opgaan in de natuur

Dat is de kern van Land Art, een relatief nieuwe kunststroming. Het maken van kunst in de natuur, met attributen uit de natuur, zonder dat het de natuur schaadt. Ze wilden alles weer opruimen, maar de toegestroomde buurtbewoners vroegen hen het te laten hangen.

Tekst en foto's Mandy van der Zwaard

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel