‘Snoeiboot vaart weer uit’, hoe gaat dat nou eigenlijk?

Het is alweer ruim een week geleden dat de snoeiboot takken, hout en ander snijafval inzamelde op de Westeinderplassen. In opdracht van De Meerlanden had de firma Otto een flinke laadschuit beschikbaar gesteld waar eilandbezitters hun groen konden afleveren. AalsmeerVandaag was benieuwd hoe dat in zijn werk gaat en nam een kijkje. 

'De snoeiboot vaart weer uit'. Deze aankondiging staat twee keer per jaar in het lokale nieuws. Wie niet over een eiland beschikt of anderszins betrokkenheid heeft op of om de Poel, leest er waarschijnlijk snel overheen. Bij de eilandbezitters gaat echter direct een belletje rinkelen. Het is weer tijd om te snoeien of om ervoor te zorgen dat het reeds gesnoeide materiaal wordt afgevoerd. Want de snoeiboot vaart dan wel uit, hij komt niet tussen de eilandjes. Dus moet de snoeier er zelf voor zorgen dat het afval wordt afgeleverd.

Tjokvolle pramen

Jochem van leeuwen is de goedlachse schipper van de snoeiboot en tegelijk ook de machinist van de kraan die de platbodems verlost van hun vracht. In het kleine uurtje dat we toeschouwer zijn, weten drie tjokvol geladen pramen de waterweg naar de inzamelplaats te vinden. Deels afkomstig van seringenakkers, deels van particulieren die hun bezit na het zomerseizoen even rigoureus opschonen. Volgens de schipper gaat het de hele dag gestaag door met het aanleveren van het groenafval. In de tijd dat niemand een vracht heeft aan te bieden, is het warm in de stuurhut en de koffiepot geduldig.

De service wordt aangeboden om te voorkomen dat gesnoeide takken en bladeren op de eilanden blijven liggen en de kans bestaat dat deze te water raken. Dat zou zomaar kunnen resulteren in verstopte sloten en beschadigde motorschroeven.

Foto's Arjen Vos (zie ook de gallery)

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel