Sloop Schakel nog deze week van start

De hekken staan al voor de inrit en de omwonenden zijn ingelicht. Nog deze week wordt een begin gemaakt met de sloop van voormalig wijkgebouw De Schakel aan de Cyclamenstraat. Dat laten de gemeente als projectontwikkelaar Tupla Vastgoed B.V. weten.
 
De sloop van het vroegere kerkelijk centrum is volgens de gemeente noodzakelijk om te voorkomen dat er nog meer misbruik van het leegstaande complex wordt gemaakt dan nu al regelmatig gebeurt. Wethouder Jop Kluis laat in een persbericht weten: “Vanuit de gemeente hebben we erop aangedrongen om het gebouw nog voor Oud en Nieuw te slopen. De reden hiervoor is dat het pand steeds slechter wordt en we niet wilden dat er brand zou ontstaan. Deze week ging het al bijna mis. De brandweer heeft afgelopen maandag hier ook al een brand geblust. Ik ben daarom erg blij dat Tupla de veiligheid voor de omgeving net zo belangrijk vindt als wij.”
 
Vuurtje gestookt
Robert-Jan Wesselius van Tupla bevestigt de woorden van de wethouder. “Ook al hebben we ramen en deuren dicht getimmerd en op een aantal plaatsen zelfs stalen platen gemonteerd, toch zijn er lieden die binnen weten te komen. Op sinterklaasavond was er een indringer die een vuurtje had gestookt om zichzelf warm te houden. Het gebouw heeft teveel plaatsen waar men zich ongezien toegang kan verschaffen.”
 
Volgens Wesselius zit er nagenoeg geen asbest in het complex waardoor de sloop snel kan gaan. “Wat straks over blijft is het kerkgebouw. De ingangen daarvan zullen we solide afdichten. Doordat het terrein van alle kanten een stuk overzichtelijker is, is het voor potentiële indringers minder aantrekkelijk om binnen te komen.” 
 
Verschillende stations
Normaal gesproken wordt een sloopvergunning pas afgegeven als er een bouwplan is goedgekeurd. In dit geval telt de veiligheid van de omgeving zwaarder.
 
Voordat de wens van Tupla om hier 55 zorgappartementen te realiseren daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moeten er nog verschillende stations gepasseerd worden. “Onze hoop is dat in het eerste kwartaal van 2017 het nieuwe concept bestemmingsplan in de gemeenteraad besproken kan worden en dat we dan snel groen licht krijgen voor de verdere ontwikkeling,” aldus Wesselius die met Tupla het Zuiderkerkcomplex al sinds juni 2008 in eigendom heeft.
 
Foto's Arjen Vos
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin