Sloop en verhuizing ‘Weduwe P’ in historische film

Door: redactie. De stichting Oud Aalsmeer begint het nieuwe jaar met de vertoning van een aantal oude films. De film van de maand januari is samengesteld uit een drietal films uit verschillende tijdvakken van de vorige eeuw. Te zien zijn ‘Bedrijfsfilm D. Baardse Dzn.’ uit 1938, ‘De Zomer van 1953’ en als sluitstuk ‘De verhuizing van Wed. P. Eveleens’ uit 1987.

In de eerste film zijn beelden te zien van handelskwekerij D. Baardse, destijds gevestigd aan Uiterweg 9A (foto rechts). Maar ook zien we het transport van potplanten en mensen over water naar Rotterdam en andere plaatsen in de wereld. De film begint met een landing van een vliegtuig op het nog oude Schiphol na eerst een blik te hebben gehad op de haven van Amsterdam. Op deze film zijn veel mensen herkenbaar die in die jaren ’30 van de vorige eeuw bij D. Baardse werkten. De tweede film is een kleurenfilm met beelden van Aalsmeer dorp en omgeving uit de jaren ’50. Hierin komen zowel het bedrijfsleven als de recreatie aan bod.

Dorpshaven
Tenslotte een film gemaakt door Hanoff video en door Ton Offerman beschikbaar gesteld. In de film wordt de verhuizing van Wed. P. Eveleens van de Dorpsstraat naar de Poelweg in De Kwakel getoond. Ook de sloop van het oude bedrijf dat destijds achter het Shell tankstation gevestigd was en waar zich nu de wijk Dorpshaven bevindt (foto bovenaan), krijgt aandacht in deze film. En er wordt de kijker een blik gegund in de kassen van het toen nieuwe bedrijf aan de Poelweg. In beeld komen veel mensen die in die tijd werkzaam waren bij deze handelskwekerij.

Film van de maand
Alle drie de films zijn door Dick P. van der Zwaard bewerkt voor het beeldarchief van Stichting Oud Aalsmeer. De films zijn afkomstig uit verschillende verzamelingen die zijn geschonken aan Oud Aalsmeer. De films zijn te bekijken op de website van stichtingoudaalsmeer.nl via de knop ‘Film van de Maand’. Aan het bekijken zijn geen kosten verbonden. Ook wordt deze film tweemaal op TV Aalsmeer uitgezonden in de maand januari. Op vrijdag 14 januari vanaf 11.00 uur en zaterdag 15 januari is de film nogmaals te zien vanaf 13.00 uur. De uitzendingen worden vooraf gegaan door een inleidend interview met een medewerker van Oud Aalsmeer op zaterdag 8 januari tussen 12.00 en 13.00 uur.

Foto’s stills uit de genoemde films.

 

Lees vorig bericht

Lezerspost: ‘OV geen verbetering’

Lees volgend bericht

Starters in Aalsmeer straks voorrang bij sociale woningbouw


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *