Sinterklaas komt op stoom, Piet geen issue

Sinterklaas zit nog een paar weken rustig in Madrid, maar de voorbereidingen in Aalsmeer en Kudelstaart zijn alweer in volle gang. Het organiserende comité heeft de lokale hulppieten alweer instructies gestuurd over het inpakken van de vele pepernoten en de intocht zelf.

Intussen lijkt de, bij vlagen heftige, zwartepietendiscussie aan Aalsmeer en Kudelstaart voorbij te zijn gegaan. Volgens burgemeester Jobke Vonk is het géén issue hier. Wat de burgemeester betreft – in haar functie van verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid – maakt Sinterklaas zelf maar uit wat voor kleur hij zijn Pieten geeft. Of het rood, geel, zwart, groen of wat ook is.

Zaterdag 15 november komt de goedheiligman in Aalsmeer aan en een weekje later bezoekt hij Kudelstaart vanaf de Loswal. In Aalsmeer zet hij met zijn 53 Pieten om 14.00 uur weer voet aan wal bij het Zorgcentrum Aelsmeer en gaat dan de Zijdstraat in om vervolgens in het gemeentehuis alle kinderen toe te spreken. In Kudelstaart gaat hij met zijn gevolg naar Dorpshuis ’t Podium om met de jongste basisschoolkinderen een feestje te vieren.

Afscheid Dirk Box
Stichting Sinterklaas Aalsmeer is een stichting van vrijwilligers die de intocht in het dorp regelt. Een aantal jaar geleden opgericht door Jos van der Wal, Joost de Vries en Dirk Box. De laatste was penningmeester, zorgde onder andere voor het draaiboek en leidde de intocht in goede banen.

“Bijna 22 jaar ben ik betrokken bij het Sinterklaasfeest in Aalsmeer,” vertelt Box. “Eerst was er nog helemaal geen intocht, want toen ging Sinterklaas met een handjevol Pietjes meteen naar het gemeentehuis. Na een praatje met het zorgcentrum was het geregeld.” 

Dollen
Het Sinterklaasfeest in Aalsmeer werd steeds groter en daarom is er een stichting opgericht. Het werd professioneler en er kwamen meer mensen bij om alles te regelen. “Het is een fijne groep mensen om mee samen te werken. We lopen soms te dollen, maar zijn serieus wanneer dat moet. Het is tenslotte een groot evenement dat geregeld moet worden,” aldus Box.

“Nu alles loopt, vond ik het tijd worden om mijn werkzaamheden over te dragen.” Zijn functie als penningmeester is overgenomen door Talitha van Itterson. Achter de schermen zal hij echter nog wel helpen met allerlei hand-en-spandiensten.

Sinterklaas huren
Om de intocht te kunnen bekostigen helpt het bedrijfsleven ieder jaar mee en is de Aalsmeerse hulpsinterklaas met zijn gevolg in te huren voor een huis- of bedrijfsbezoek. Er moeten tenslotte meer dan 450 kilo pepernoten gemaakt worden, kleding geregeld, kleine presentjes en meer.

Interesse in het inhuren van de lokale hulpsinterklaas? Laat dan een privébericht achter via Facebook. 

Kudelstaart ook
Ook in Kudelstaart is de hulpsinterklaas met Pieten bereid om tegen een kleine vergoeding bij bedrijven of particulieren langs te gaan. Met een mailtje kan het al geregeld worden. Want ook daar kost het Sinterklaasfeestje voor de kinderen geld.

Carnavalsvereniging De Pretpeurders zijn er verantwoordelijk voor en gaan met vele vrijwilligers in november langs de Kudelstaartse huizen om een bijdrage te vragen aan alle inwoners.

Op de Facebook-pagina Sinterklaas in Kudelstaart meer informatie en daar kun je ook een berichtje achterlaten. 

Kleur Pieten
Hoe gaan de Pieten er dit jaar in Aalsmeer en Kudelstaart uitzien? Hoe denkt Sinterklaas in Spanje erover? Dat zal half november pas duidelijk worden. Maar de verwachting is hier gewoon als vanouds donker van kleur. 

“We zijn een tijd geleden overgegaan van zwarte schmink naar donkerbruine,” vertelt Dirk Box. “Dit valt nauwelijks op, maar het is minder ‘angstaanjagend’ voor kinderen. We krijgen er positieve reacties op.”

Foto's: de intocht bij het Zorgcentrum brengt ieder jaar veel mensen op de been. Dirk Box heette in de vorige eeuw Sinterklaas ook altijd al welkom, hier met draaiboek in zijn hand. Ook in Kudelstaart wordt naar de goedheiligman uitgekeken (fotoarchief Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin