Sigarettenfabriek opgerold

[UPDATE 11 februari, met nadere details] De FIOD heeft donderdag 6 februari in samenwerking met de politie en douane een draaiende illegale sigarettenfabriek in een loods aan de Aalsmeerderweg aangetroffen. Negen Bulgaarse verdachten zijn volgens de FIOD ter plekke aangehouden op verdenking van illegale sigarettenproductie en illegale sigarettenhandel. Daarnaast heeft de FIOD 3600 kilo bereide tabak, verpakkingsmateriaal en 2,3 miljoen sigaretten in beslag genomen.
 
Sleutel
De Aalsmeerse politie had vorige week melding gekregen over een hennepkwekerij waarna een onderzoek werd ingesteld, dat later overgenomen door de FIOD. De verhuurder van het pand merkte dat zijn sleutel niet meer op de sloten paste van de verhuurde ruimtes. Nadat een slotenmaker de deuren opende, werden de hennepplantage en daarachter de professionele fabriek van 80 bij 15 meter groot ontdekt. De plantage telde 1250 planten. Of beide illegale praktijken met elkaar te maken hadden, is nog onbekend.
 
Generator
In de loods, met dubbele wanden en geïsoleerde plafonds was alle apparatuur aanwezig om op grote schaal sigaretten te produceren en verpakken. Er was een aparte generator in de loods om de stroomtoevoer voor de fabriek te regelen. De verdachten, vier mannen en vijf vrouwen van 28 tot 58 jaar, woonden en werkten in de loods. Op de verdieping van de loods werden verschillende slaapvertrekken aangetroffen.
 
Vernietigd
De FIOD onderzoekt de zaak. Vanmiddag werd door medewerkers van de fiscale opsporingsdienst proefgedraaid om zowel de werkzaamheid als de productiviteit van de machines te testen. Ook is gestart met de ontmanteling van de fabriek. Alle apparatuur wordt in beslag genomen en de sigaretten worden vernietigd. Wanneer de sigaretten op de Nederlandse markt waren terechtgekomen, dan zou vermoedelijk ongeveer € 4,8 miljoen aan accijns zijn ontdoken. De politie vermoedt dat de sigaretten waarschijnlijk voor het buitenland bestemd waren. De fabriek was nog volop in producte; er was nog voor minstens een maand aan tabak en verpakkingsmateriaal in voorraad.
 
Gevaar
Het is de vierde keer dat in Nederland een sigarettenfabriek is aangetroffen. Wanneer nagemaakte sigaretten op de markt komen, verstoort dat volgens de FIOD de reguliere markt en het is concurrentievervalsend. Daarnaast is er een aanzienlijk gevaar voor de gebruikers omdat in deze nagemaakte producten vaak inferieure en gevaarlijke grondstoffen zijn verwerkt.
 
Foto: Arjen Vos
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin