Seringen Experience toont schoonheid van erfgoed

Bij het werken in de seringenkas zijn vrouwenhanden het beste, leerden de deelnemers aan de eerste openbare Seringen Experience afgelopen zaterdag. Die zijn namelijk secuur en geduldig. Anna-Maria Mantel was een van de aanwezigen en doet verslag.

Het is volle bak bij de beroemde Seringen Experience van de Westeinderrondvaart. De zon schijnt en Aalsmeer is op haar mooist tijdens de vaart langs poelen en sloten. Schipper Theo Koehler, op het laatste moment ingevallen voor Henk van Leeuwen die zich een half uur voor de afvaart ernstig verstapte, grapt dat Aalsmeerders makkelijk kunnen kiezen tussen een vakantie naar Thailand of ‘t Aailand (op z’n Aalsmeers).

Trots van Aalsmeer
Heel bijzonder was een speciaal bezoek aan het bedrijf op de Buurt van Jan ten Hoeve. De Seringen Specialist. Generaties harde werkers die nu in deze tijd zeven volle dagen varen, pluizen, vier en zeskoppers, regelen, knippen, sorteren, verkopen en verhandelen. Want nu is het topseizoen voor de sering, 
de trots van Aalsmeer. Geen makkelijke plant maar hij kan tegen een stootje en geeft veel terug als alles goed gaat. Hetzelfde karakter als de bewoners van dit dorp, zullen we maar zeggen.

Tijdens de rondleiding komen heden, verleden en toekomst aan bod. Moederplanten uit Canada, minder slepen door bandtransport maar ook nog seringenstruiken van meer dan 100 jaar oud die van generatie op generatie hun diensten nog altijd bewijzen.

“We hopen op een normaal jaar,” zegt Ten Hoeve (foto rechts), “gewone temperaturen en ja de recreatiedruk wordt steeds zwaarder.”

Ooit waren er 300 kwekers. Nu zijn er op 200 akkers nog zestien kwekers over, horen we. Zou zo’n ambacht niet extra subsidie moeten krijgen uit het recreatie innovatie potje?

Hoe is het met Henk?
Navraag bij schipper/ondernemer Henk van Leeuwen wijst uit dat hij exact dezelfde blessure heeft opgelopen als een jaar geleden. “Ook toen verstapte ik me bij het betreden van de boot. Alleen nu is mijn andere knie beschadigd. Dat betekent vrijdag opereren en dan zes weken aan de kant. Maar er zijn ergere dingen, hoor,” aldus de altijd goed gemutste schipper die voor de komende rondvaarten en Seringen Experiences een beroep kan doen op een heel legertje reserve kapiteins.

Foto's en tekst Anna-Maria Mantel/Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin